Consiliul Concurenţei analizează preluarea băncii Millennium de către OTP Bank

Autor: Raluca Ghinea Postat la 27 august 2014 37 afişări

Consiliul Concurenţei analizează operaţiunea de preluare a subsidiarei din România a băncii portugheze Millennium bcp de către OTP Bank România, membră a grupului maghiar OTP, prin care se realizează o concentrare economică, a anunţat miercuri autoritatea.

OTP Bank Româniaa semnat la finele lunii iulie un contract pentru achiziţia a 100% din acţiunile Millennium Bank România, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 39 milioane de euro.

Totodată, OTP Bank va restitui Millennium contravaloarea finanţării intragrup acordate de banca portugheză subsidiarei din România, de circa 150 milioane euro, pe care o va înlocui cu o finanţare de aceeaşi valoare de la banca-mamă din Ungaria.

Banca preluată urmează să fie integrată în structura OTP Bank, după finalizarea formalităţilor legale şi obţinerea aprobărilor necesare, din partea Băncii Naţionale a României, Băncii Naţionale a Portugaliei, Comisiei Europene şi Consiliului Concurenţei.

"În vederea stabilirii compatibilităţii concentrării economice cu un mediu concurenţial normal, autoritatea de concurenţă va analiza operaţiunea notificată şi va emite o decizie în termenele stabilite de lege. Consiliul Concurenţei este interesat în obţinerea observaţiilor şi punctelor de vedere de la agenţii economici terţi referitor la modul în care concentrarea economică ce urmează a se realiza afectează sau poate afecta concurenţa de pe piaţă", se arată într-un comunicat al autorităţii.

Millennium Bank are un portofoliu de circa 80.000 de clienţi şi o reţea de 56 de sucursale şi 58 de ATM-uri. În urma tranzacţiei, OTP va avea aproximativ 400.000 de clienţi, aproape 150 de sucursale şi peste 160 de ATM-uri.

Banca preluată ocupa la finele anului trecut poziţia 22 în sistemul bancar, cu active de 2,83 miliarde lei (circa 635 milioane euro) şi o cotă de piaţă de 0,8%. Ca urmare, OTP Bank îşi va majora cota de piaţă la 2,1% şi va urca pe poziţia 11 în topul instituţiilor de credit.

Vânzarea subsidiarei din România a fost convenită de Millennium bcp în vara anului trecut cu reprezentanţii Comisiei Europene, în cadrul unui program de restructurare şi recapitalizare. Termenul limită pentru vânzare era iunie 2015.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
OTP BANK,
MILLENIUM,
CONSILIUL CONCURENŢEI
/actualitate/consiliul-concurentei-analizeaza-preluarea-bancii-millennium-de-catre-otp-bank-13152680
13152680
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.