Secretul rachetei ucraineană Neptun, care a scufundat crucişătorul Moskva

Autor: Daniel Contescu Postat la 18 aprilie 2022 16058 afişări

Capabil să distrugă simultan până la 12 ţinte aeriene, crucişătorul Moscova a fost spulberat de racheta ucraineană Neptun, declanşând durere la Moscova.

Directorul companiei de informaţii şi consultanţă Defense Express, Serghei Zgureţ, a explicat cum a fost posibil.

Racheta Neptun, dotată cu un focos care cântăreşte 150 de kilograme, atinge o viteză de aproximativ 900 de kilometri pe oră, fiind concepută pentru a distruge nave de până la 5.000 de tone. Zboară la o altitudine foarte mică, la câţiva metri deasupra nivelului mării, şi poate efectua manevre în timpul acţiunii. Are o rază de desfăşurare de circa 280 de kilometri.

Serghei Zgureţ, preluat de ziaristii.com: „Este imposibil s-o detectezi chiar şi pe vreme normală: la o înălţime de 5-7 metri, este văzută de mijloace radar doar pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece orizontul radio este mai înalt faţă de zborul rachetei peste suprafaţa apei. Zboară foarte jos”.

Proiectul pentru dezvoltarea şi fabricarea complexului Neptun a fost implementat „într-un timp nerealist de scurt, cu finanţare minimă în contextul unei confruntări militare cu Rusia”.

Racheta de croazieră anti-navă ucraineană R-360 Neptun a început să se dezvolte în biroul de proiectare „Luch” din Kiev, în 2014. În 2018 s-au efectuate teste, în urma cărora rachetele au distrus ţinte maritime.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rachete,
neptun,
moscova

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.