Sebastian Vlădescu: Bugetul ar trebui construit pe creştere zero, cu îngheţearea pensiilor şi a salariilor

Postat la 27 octombrie 2011 11 afişări

Bugetul trebuie construit pe creştere economică zero, cu îngheţarea pensiilor şi salariilor, chiar dacă Guvernul va miza pe un avans de 2%, având posibilitatea să utilizeze veniturile suplimentare pentru susşinerea unor grupuri defavorizate, consideră Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanţelor.

"Aş construi un buget pe creştere economică zero, cu un deficit de 3% din PIB pe ESA (care cuprinde şi pierderile companiilor de stat), cu pensiile şi salariile îngheţate la nivelul anului 2012. Aş aloca 80% din cheltuielile de capital pentru primul semestru, ca să compensez reducerea de consum privat, iar, în cazul în care am creştere economică, toată diferenţa s-o aloc pentru susţinerea grupurilor defavorizate ţintă. Dacă am 100 -200 de milioane de euro în plus, aş da bani unor diferite grupuri ţintă, cu sume diferite, iar depăşirea deficitului s-ar face numai pe cheltuieli de capital legate de o absorbţie mai bună decât am bugetat din fonduri europene", a spus Vlădescu. Fostul ministru crede că astfel de deficite vor primi finanţare de pe pieţe, opinând că soldul negativ poate urca chiar la 3,5% sau 3,8% din PIB. "Dacă va fi un deficit legat de cheltuieli de capital pentru cofinanţarea proiectelor din fonduri UE , Comsia Europeană va accepta depăşirea pragului. Anul viitor tot focusul din UE se va muta de la ajustare fiscală spre creştere economică", a continuat Vlădescu.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
vladescu,
buget,
crestere,
inghetare,
pensii
/actualitate/sebastian-vladescu-bugetul-ar-trebui-construit-pe-crestere-zero-cu-inghetearea-pensiilor-si-a-salariilor-8908660
8908660
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.