Se îndreaptă Europa spre o nouă criză? „Riscul este ridicat, pentru că pur şi simplu să ne trezim prea târziu şi să realizăm că am pierdut prea mult timp"

Autor: Andra Stroe Postat la 24 iulie 2019 974 afişări

Europa tocmai a suferit un deceniu de stagnare economică, iar semnele arată că s-ar putea confrunta cu alta.

Se îndreaptă Europa spre o nouă criză? „Riscul este ridicat, pentru că pur şi simplu să ne trezim prea târziu şi să realizăm că am pierdut prea mult timp"

La zece ani de la criza financiară globală, economia Europei se află în redresare, dar nu a renăscut. Inflaţia scăzută, ratele scăzute ale dobânzilor şi creşterea redusă au devenit noul normal.

O criză Europeană ar putea avea efecte periculoase, scriu cei de la CNN. Un alt deceniu risipit ar adânci diviziunea din ce în ce mai mare între Europa urbană şi cea rurală, va lipsi mai mulţi tineri de muncă şi va alimenta instabilitatea politică.

Carsten Brzeski, economist-şef al Germaniei la banca olandeză ING, crede că o astfel de criză ar putea chiar cauza blocarea zonei euro. "Riscul este ridicat, pentru că pur şi simplu să ne trezim prea târziu şi să realizăm că am pierdut prea mult timp", a spus Brzeski.

Condiţiile sunt similare cu situaţia din Japonia, care încheie cel de-al treilea deceniu de creştere scăzută, inflaţie scăzută şi rate scăzute ale dobânzilor. Europa creşte într-un clip mai rapid, dar, la fel ca Japonia, populaţia sa îmbătrâneşte, iar pensionarii trag economia în jos, pentru că ei economisesc mai degrabă decât cheltuiesc. Există, de asemenea, o problemă similară a unor bănci care consumă capital fără să ofere împrumuturile necesare pentru a stimula creşterea economică.

Pentru Brzeski, este o situaţie care ar putea deveni rapid nesustenabilă. "În anii care vor veni, războiul între interesele naţionale şi europene va deveni mai viguros", spune el. "Creşterea scăzută, inflaţia scăzută, acestea încep să afecteze economiile în moduri diferite."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
europa,
criza,
pierdere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.