Se caută un rege de rezervă

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 05 mai 2013 32 afişări

În pregătirea zilei de 10 Mai şi a anunţatei dezbateri din această lună în Senat a proiectului de revizuire a Constituţiei, două sondaje (INSCOP şi CCSB) au indicat mărirea ponderii celor care ar prefera monarhia (17,7%), respectiv a celor care îşi declară încrederea în regele Mihai (51%).

Se caută un rege de rezervă

Reîncălzirea periodică a ideii monarhice de către facţiuni din PNL, PC şi PSD are un dublu rol: pe de o parte canalizează pofte de ceartă din societate care altminteri ar viza teme relevante (starea economiei), pe de altă parte oferă o temă de iluzii electorale şi o pretenţie de onorabilitate suplimentară diverşilor politicieni care se declară temporar monarhişti (Antonescu, Tăriceanu, Dan Voiculescu).

În realitate, susţinerea pentru regalitate e doar un barometru al nemulţumirii cetăţenilor faţă de calitatea guvernării şi aşa va rămâne, în ciuda plăcerii unor politicieni de a visa la o monarhie la umbra căreia să se poată juca mult mai fără frică decât sub actuala preşedinţie. Agitaţia inutilă întreţinută, de-a lungul vremii, de un Antonescu sau un Voiculescu pe tema monarhiei nu a dovedit în niciun caz dorinţa lor reală de a ceda puterea unui reprezentant al casei regale, ci dorinţa de a găsi pur şi simplu încă un punct în care să se opună lui Traian Băsescu, care nu şi-a ascuns niciodată opţiunea antimonarhică.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rege,
monarhie,
constitutie,
dezbateri,
politicieni,
sondaj,
pnl,
pc,
psd
/actualitate/se-cauta-un-rege-de-rezerva-10844278
10844278
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.