Scumpiri pe bandă rulantă

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 26 iulie 2022 142 afişări

Piaţa materialelor de construcţii a trecut, în ultimul an, prin cel mai aventuros val al scumpirilor, punând mari probleme producătorilor, care au fost nevoiţi să plătească mai mult pentru materiile prime necesare.

Scumpiri pe bandă rulantă

Piaţa materialelor de construcţii a trecut, în ultimul an, prin cel mai aventuros val al scumpirilor, punând mari probleme producătorilor, care au fost nevoiţi să plătească mai mult pentru materiile prime necesare. Unii au transferat creşterile de preţ în produsele vândute către clienţi, alţii au încercat să le acopere intern, astfel încât cumpărătorii să nu resimtă impactul la adevărata sa putere însă, inevitabil, scumpirile se văd în toate ramurile pieţei imobiliare.

Liderul pieţei a rămas, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, Holcim, producător de ciment, cu un business care a depăşit 1,7 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri a celor mai mari trei producători de ciment din România – Holcim, Romcim şi HeidelbergCement, deşi toate cele trei companii au fost pe plus, clasamentul lor s-a schimbat, Romcim urcând pe locul al doilea, astfel că poziţia a treia le-a revenit germanilor de la HeidelbergCement.

Printre ei s-a strecurat însă un nume care a intrat recent în lumină. Astfel, s-a apropiat vertiginos de poziţia de lider compania Intertranscom Impex din Bacău, deţinută de antreprenorul Ioan Teslaru. Cu o cifră de afaceri puţin peste 1,7 miliarde de lei, producătorul de plasă sudată şi-a majorat considerabil şi profitul, de peste patru ori mai mare anul trecut faţă de 2020.

Ce urmează pentru piaţa materialelor de construcţii este greu de estimat. Ce este clar este că procentele cu care s-au majorat preţurilor principalelor materiale de construcţii din martie 2021 până în martie 2022 sunt cuprinse între 15% şi peste 100%, în condiţiile în care şi în primăvara anului trecut aceleaşi materiale trecuseră deja prin câteva runde de scumpiri. Mai mult, pe fondul conflictului dintre Rusia şi Ucraina, materialele de construcţii s-ar putea scumpi şi mai mult, spun jucătorii din piaţa de profil.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.