Scrisoare de la un antreprenor din industria farma. Spitalele şi medicii nu au echipamente anti-virus. Dar există vreo entitate a statului responsabilă cu achiziţia de stocuri medicale urgente? Că am obosit să o caut. Nimeni nu îşi asumă responsabilitatea

Postat la 02 aprilie 2020 218 afişări

În mod excepţional, Ziarul Financiar preia astăzi pe prima pagină, cuvânt cu cuvânt, un mesaj al unui om de afaceri care spune ceea ce ZF cere de două săptămâni: Centralizaţi la guvern achiziţiile şi furnizarea de echipamente medicale şi medicamente, nu lăsaţi spitalele de capul lor, pentru că va fi haos.

Scrisoare de la un antreprenor din industria farma. Spitalele şi medicii nu au echipamente anti-virus. Dar există vreo entitate a statului responsabilă cu achiziţia de stocuri medicale urgente? Că am obosit să o caut. Nimeni nu îşi asumă responsabilitatea

În mod excepţional, Ziarul Financiar preia astăzi pe prima pagină, cuvânt cu cuvânt, un mesaj al unui om de afaceri care spune ceea ce ZF cere de două săptămâni: Centralizaţi la guvern achiziţiile şi furnizarea de echipamente medicale şi medicamente, nu lăsaţi spitalele de capul lor, pentru că va fi haos.

„Bună ziua stimată echipă redacţională a Ziarului Financiar!

Vă scriu la invitaţia impe­ra­tivă transmisă de preşe­dintele Iohannis, me­sajul online prin care au­torităţile române par că ne solicită pe noi, cei din eco­no­mia privată, să punem umărul la tre­cerea cu bine a României prin criză, atât criza medicală cât şi criza economică pre­zentă şi cu siguranţă viitoare de­oare­ce ea va persista şi după ce COVID-19 va fi istorie.

Vă scriu deoarece am obo­sit după atâtea încer­cări de a găsi acea persoa­nă / acele persoa­ne în a căror fişă a postu­lui să fie specificată responsabi­lita­tea de a «rezolva» situaţii de urgenţă pe care sistemul de sănătate din România trebuie să le treacă rapid şi cu bine.

Citim pe toate canalele de infor­mare (oficiale, nu doar pe cele în care ne putem da toţi cu părerea) că spitalele şi cadrele medicale din linia întâi nu au echipamentele de protecţie necesare pentru a-şi desfăşura activitatea eficient şi în condiţii de siguranţă atât pentru ei, cât şi pentru cei din jurul lor.

Pe de altă parte, deşi nu mai lucrez în distribuţia de medicamente din România din 2010, dar consiliez firme similare din Europa de Vest, primesc în mod pasiv oferte de echipamente de protecţie (măşti, combinezoane, vi­ziere, soluţii de dezinfectare antibac­te­riene & antivirale), dar şi aparate medicale precum ventilatoare invazive (prin intubare atât de necesare pentru cazurile disperate), stocuri exis­tente fizic care pot fi aduse rapid în ţară, direct pe aeroportul Otopeni, cu avion dedicat dacă se semnează contract cu plata pe bază de Garanţie Bancară, după livrarea şi certificarea stocului ca fiind conform cu standardele ofertate: zero risc, rapiditate maximă, problemă rezolvată.

Dificultatea constă în faptul că trebuie comandată o cantitate suficient de mare încât livrarea cu avion dedicat să facă sens, dar asta ar însemna că putem avea tot ce ne trebuie în maximum 3 zile.

Doar că niciun spital nu poate să co­mande în mod individual o asemenea can­titate, pare că nimeni nu vrea să rişte să achiziţioneze de la furnizori ex­terni pe bază de scrisoare de garanţie ban­cară, pare că cei plătiţi din taxele şi im­pozitele noastre, angajaţi ca să ne poar­te de grijă nouă dar şi colegilor lor din secţiile de terapie intensivă sau de pe ambulanţele pentru urgenţe, ma­jo­ri­tatea lor par că aşteaptă ca virusul să se inac­tiveze din proprie iniţiativă, din plictiseală.

Din ce constat, nu există un minim de transparenţă privind crearea şi popu­larizarea unui canal de comuni­care cu echipa care este responsabilă cu achiziţia de stocuri medicale urgenţe: un număr de telefon, un site, ceva.“ 

„Este foarte probabil ca acei oameni sufocaţi de presiunea timpului şi volu­mul de cereri imperative, să nu reuşeas­că să identifice rapid şi eficient ofertele reale, competitive. Şi, paradoxal, noi nu reuşim să aflăm cine sunt ei, cum putem ajunge la ei ca să îi ajutăm, să le uşurăm efortul de a aduce rapid toate cele nece­sare celor care au nevoie disperată de ele. Nu mai spun de faptul că mai mult ca sigur am putea ajuta să aducem materii prime necesare producerii la scală industrială de echipamente de protecţie nu doar pentru nevoile românilor, cât şi pentru restul ţărilor vecine, că doar producem în România pantofi şi textile pentru atâtea ţări din UE şi nu numai.

În altă ordinde de idei, iată situaţii absurde ce pot exista zilele acestea în România: firma Sanofi, cea care produce Plaquenil (medicamentul atât de mediatizat deoarece reduce inflamaţia plămânilor pacienţilor în stare gravă) de aproape 2 săptămâni se „roagă“ de autorităţile competente (ANM şi MS) să poată dona sistemului de sănătate din România un stoc semnificativ de Plaquenil şi nici până azi formalităţile nu au fost decise şi întocmite pentru a se preda stocul către Unifarm să îl distribuie către focare? Dacă această situaţie nu aduce a incompetenţă sau mai rău, neglijenţă criminală, atunci ce sugerează această situaţie?

Nu în ultimul rând, dacă ştiţi ce instituţie sau cine dispune de suficientă autoritate pentru a organiza o echipă compusă din reţelele de magazine alimentare din România (Carrefour, Auchan, Cora, Lidl, Kaufland,...) şi taximetrişti & şoferi de UBER (şi alte soluţii de ride share) prin care să preluăm şi să prelucrăm comenzile online de alimente de strictă necesitate ale oamenilor aflaţi în izolare, să le culegem rapid în magazine în ambalaje potrivite, să asigurăm magazinului încasarea prin card bancar şi să le livrăm acasă oamenilor (mai ales celor bătrâni şi celor cu boli cronice) în aceeaşi zi, în condiţii igienice?

Nu este nimic complicat dacă ştii ce să ceri şi cum să faci, dar nimeni nu pare să vrea să îşi asume acest rol sau poate că nimănui nu i s-a acordat responsabilitatea şi autoritatea de a rezolva această urgenţă. Însă adevărul este că am putea astfel să facilităm implementarea carantinei, distanţării sociale, eliminarea contaminării comunitare?

Nu ştiu dacă acest email va schimba cu ceva starea prezentă a lucrurilor, măcar sper că dumneavoastră puteţi informa pe cei care deţin frâiele puterii că ar putea beneficia de suportul firmelor private, de expertiza şi cunoştinţele noastre în rezolvarea promptă a disfuncţionalităţilor pe care această criză le-a scos în evidenţă şi ale căror costuri se traduc în pierderi de vieţi omeneşti.

Vă salut şi va doresc să reuşiţi conectarea mediului privat la efortul instituţional al autorităţilor guvernamentale. Doar împreună vom reuşi!“

(Vivian Diaconescu - antreprenor, fost manager farma)

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medici,
echipamente,
spitale,
achizitie,
antreprenori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.