Şcolile private, o piaţă de 3 miliarde de lei, cer ajutorul Guvernului ca să evite falimentul

Autor: Gabriela Pătrulescu, Mediafax Postat la 30 aprilie 2020 71 afişări

Şcolile private, o piaţă de 3 miliarde de lei, cer ajutorul Guvernului ca să evite falimentul

Reprezentanţii şcolilor private cer Guvernului acordarea unor subvenţii, scutirea de la plata contribuţiilor pentru angajaţi sau lansarea unui program de acordare de credite fără dobândă. Aceştia susţin că riscă să piardă 60% din încasări dacă unităţile rămân închise până în septembrie.

150 de mii de preşcolari şi elevi invaţă în prezent în şcolile private. O piaţă care generează venituri la bugetul de stat de 3 miliarde de lei pe an este acum în pragul falimentului.

„Am înaintat Ministerului o serie de măsuri, printre care subvenţie în perioada aceasta, martie-septembrie. O altă propunere este scutirea de la plata contribuţiilor salariale pentru angajaţii din unităţile particulare din învăţământ”, a declarat Christian Comşa, reprezentant al Asociaţiei Şcolilor Particulare (ASP).

Reprezentanţii ASP cer acordarea unei subvenţii de 25% din veniturile fiecărei unităţi, posibilitatea decontării şomajului tehnic pentru angajaţi, acordarea costului standard per elev, scutirea de la plata contribuţiilor salariale pentru angajaţi şi lansarea unui program de acordare de credite fără dobândă.

Asociaţia susţine că şcolile şi grădiniţele private nu pot accesa programe ca IMM Invest, nefiind considerate întreprinderi.

„Am propus constituirea în cadrul Ministerului Educaţiei sau Economiei a unei linii de credit pentru capital sau investiţii similar cu IMM Invest. În definitiv, vom returna banii aceştia”, a mai spus Comşa.

Reprezentanţii şcolilor private spun că unii părinţi nu pot achita taxele şi îşi retrag copiii de la şcoală, deşi există scăderi ale preţurilor.

„Unităţile particulare de învăţământ sunt acum în situaţia unui restaurant, care este obligat să dea de mâncare clienţilor, fără să le ceară bani”, a declarat Christian Comşa.

Şcolile private riscă să piardă până la 60% din încasări dacă rămân închise până în septembrie, mai arată reprezentanţii ASP.

În România există 1560 de unităţi particulare de învăţământ, cu 18.750 de angajaţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
scoli,
private,
faliment,
guvern,
miliarde,
piata

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.