Schimbări uriaşe pentru şoferi. De săptămâna aceasta se SCHIMBĂ numerele de înmatriculare. Ce trebuie să ştiţi

Autor: Alexandru Nanu Postat la 28 iunie 2022 206 afişări

Schimbări uriaşe pentru şoferi. De săptămâna aceasta se SCHIMBĂ numerele de înmatriculare. Ce trebuie să ştiţi

De la începutul serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor vor elibera ,,numere verzi”, pentru autovehiculele cu ZERO emisii de CO2, conform celui mai recent comunicat al Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

În acest sens, cele aproximativ 17.000 de vehicule electrice, înmatriculate în România, conform datelor deţinute de D.R.P.C.I.V., pot beneficia de numere de culoare verde, conform noilor reglementări legale.

În  data de 28 aprilie, a fost publicat, în Monitorul Oficial, Ordinul comun al ministrului afacerilor interne, viceprim-ministrului, ministrul transporturilor şi ministrului mediului, apelor şi pădurilor, care reglementează acordarea de numere de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde, pentru maşini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

Această modificare legislativă are drept scop asigurarea vizibilităţii acestor categorii de vehicule în traficul rutier, în vederea stimulării introducerii pe piaţă a autovehiculelor de transport nepoluante, iniţierea unui cadru legal care să permită facilitarea accesului acestora la infrastructura de reîncărcare cu energie electrică, stabilirea unor politici de transport eco sustenabile, menite să facă faţă traficului intens, precum şi protejarea mediului înconjurător.

În cazul maşinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a ”numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, începând de astăzi.

Conform prevederilor Ordinului Comun, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a efectuat toate demersurile necesare punerii în aplicare a acestuia.

Astfel, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, s-a elaborat şi adoptat Standardul MAI, privind vehiculele rutiere, plăcile de înmatriculare cu fond reflectorizant pentru autovehiculele cu zero emisii de CO2, pentru armonizarea legislaţiei în vigoare.

Precizăm că eliberarea plăcuţelor verzi se va realiza la solicitarea proprietarilor acestora, în contextul înmatriculării, transmiterii dreptului de proprietate sau la emiterea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a modificării datelor înscrise în acesta, situaţii în care, odată cu solicitarea noilor plăcuţe, este necesară depunerea celor anterioare ori a documentelor care atestă furtul acestora sau, după caz, a declaraţiei de pierdere.

D.R.P.C.I.V. evaluează şi monitorizează activităţile desfăşurate de către serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, la nivel naţional, în vederea implementării noilor modificări.

Luni a fost eliberat primul număr de înmatriculare verde, a anunţat Ministerul Afacerilor Interne. De astfel de numere pot beneficia de luni cele 17.000 de vehicule electrice înmatriculate în România.

„Acesta este primul număr de înmatriculare verde eliberat. De ce verde? Fiindcă poţi face diferenţa! Protejează şi tu mediul înconjurător! Vă reamintim că de astăzi, cele 17.000 de vehicule electrice înmatriculate în România, pot beneficia de numere de culoare verde”, au anunţat luni, pe Facebook, reprezentanţii MAI.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.