Scandalul legii contabilităţii continuă. Parchetul General: Modificările propuse la legea contabilităţii vor avea un impact major în dosarele de evaziune fiscală şi vor pune la îndoială independenţa expertului contabil

Autor: Răzvan Botea Postat la 12 aprilie 2022 114 afişări

Un punct de vedere al Parchetului General asupra modificării legii contabilităţii arată că modificarea acesteia ar avea un impact major în dosarele de evaziune fiscală. Scandalul legii contabilităţii a pornit după ce Parlamentul a venit cu mai multe modificări la legea contabilităţii, prin care Ministerul de Finanţe ar prelua conducerea de facto a CECCAR - Corpul experţilor contabili şi contabililor autorizaţi din România - o organizaţie privată. Cei 30.000 de membri CECCAR au respins aceste amendamente, motivând că intrarea sub aripa Ministerului de Finanţe afectează puternic independenţa experţilor contabili.

Scandalul legii contabilităţii continuă. Parchetul General: Modificările propuse la legea contabilităţii vor avea un impact major în dosarele de evaziune fiscală şi vor pune la îndoială independenţa expertului contabil

Un punct de vedere al Parchetului General asupra modificării legii contabilităţii arată că modificarea acesteia ar avea un impact major în dosarele de evaziune fiscală. Scandalul legii contabilităţii a pornit după ce Parlamentul a venit cu mai multe modificări la legea contabilităţii, prin care Ministerul de Finanţe ar prelua conducerea de facto a CECCAR - Corpul experţilor contabili şi contabililor autorizaţi din România - o organizaţie privată. Cei 30.000 de membri CECCAR au respins aceste amendamente, motivând că intrarea sub aripa Ministerului de  Finanţe afectează puternic independenţa experţilor contabili.

„Astfel, în toate procedurile judiciare care privesc acuzaţii în materie penală în sensul autonom al prevederilor art. 6 din CEDO, în care se vor fi efectuat expertize judiciare de către membrii CECCAR, în calitate de experţi judiciari, orice modificare legată de statutul acestora şi apropierea de către organele fiscale (care în cauzele penale, de cele mai multe ori, acestea se constituie parte civilă) va avea un impact asupra aparenţei de imparţialitate şi independenţa, de care trebuie să se bucure un expert desemnat în cauză”, a transmis Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie.

Practic, Ministerul de Finanţe ar prelua patrimoniul CECCAR în urma adoptării acestei legi, patrimoniu constituit de cotizaţiile membrilor CECCAR – contabili – în ultimii 30 de ani, a transmis conducerea CECCAR. Prin această mişcare, organizaţia privată ar intra sub conducerea efectivă a Finanţelor,

„Conducerea CECCAR a transmis o adresă oficială membrilor Comisiei de Buget Finanţe şi Biroului permanent al Camerei Deputaţilor în care aduce un argument important în demersul de modificare a legii contabilităţii. Conţinutul acesteia este important pentru că ne arată că semnalele trase de cei 30.000 de experţi contabili şi contabili autorizaţi sunt validate de un punct de vedere oficial al Parchetului General”, a mai transmis CECCAR.

Iniţial, amendamentul care prevedea efectuarea expertizelor financiar-contabile numai de membri şi ai altor organisme profesionale, a fost retras.

„În realitate domnul Huţulcă  Bogdan Iulian, preşedintele Comisiei de Buget Finanţe a Camerei Deputaţilor a motivat această retragere în şedinţa din dată de 05.04.2022, prin faptul că această problema se va transfera şi se va rezolva la nivelul Ministerului Justiţiei. În acest sens, considerăm că această problema rămâne în continuare, fapt pentru care am menţinut-o în problematica înaintată către Parchet, legătura dintre expertiză şi independenţă fiind una vitală în desfăşurarea activităţii expertului contabil.”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
contabilitate,
lege,
dosare,
evaziune fiscala

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.