Scandalul închiderii pieţelor agroalimentare. Peste 50% din producţia de fructe şi legume româneşti, în cuantum de 2,3 milioane de tone anual, se vinde în pieţe

Autor: Florentina Niţu Postat la 08 noiembrie 2020 398 afişări

Cu palmele bătătorite, Jana Neagu, o femeie de 50 de ani, ce se ocupă cu legumicultura de când se ştie, după cum povesteşte, îşi aduna tristă, pe la ora 13:00, marfa de pe taraba din Piaţa Sudului, după cum li se ceruse tuturor producătorilor, pentru că mâine ar urma să se închidă piaţa. Ea cultivă legume în solarii în comuna Colibaşi, din judeţul Giurgiu, alături de soţul său şi o mai ajută şi fiica lor, care are şi alt job în paralel.

"Noi, ţăranii, suntem foarte supăraţi, pentru că nu avem unde să ne vindem marfa, dacă vor închide piaţa. Am un solar de roşii, care acum încep să se coacă, şi am investit foarte mult în el. De unde îmi scot banii să-mi iau sămânţă pentru anul viitor şi folie pentru solar? (...) Am 4.000 de fire de roşii în solar acum. Toată familia lucrează, noi din asta trăim", povesteşte Jana Neagu.

Desfacerea în supermarket nu este o soluţie, pentru că, spunea ea, reprezentanţii acestora vor "numai marfă frumoasă". În plus, preţul produselor nu este decontat imediat, ci peste o lună sau mai multe, iar pentru un mic producător este important cash-ul.

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi, 5 noiembrie, la Digi 24, că în Piaţa Obor nu se respectă regulile de protecţie împotriva coronavirusului şi guvernanţii au hotărât să închidă pieţele, o măsură care nu a fost luată nici măcar în starea de urgenţă.

"Lumea este dezamăgită de această măsură şi putem găsi soluţii să rămână deschise. (...) Sunt 35 de unităţi în ţară, iar înainte de sărbători, oamenii au mai multă marfă. La Sibiu, am găsit o soluţie. Reogranizăm piaţa pe un platou, altfel încât să creăm condiţii ca oamenii să poată să vândă. Pieţele sunt verificate constant de toate autorităţile şi producătorii, dar şi comercianţii, au certificate de producător sau afaceri de tip II, IF sau SRL. Producătorul din piaţă susţine economia României. Ce să facă acum micul producător, să meargă în străinătate să culeagă sparanghel şi căpşuni şi să le trimită în supermarketurile din România şi să cumpărăm de acolo?", a spus pentru ZF Teodor Birţ, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România.

Aproximativ 50-60% din producţia românească de fructe şi legume este vândută în pieţele ţărăneşti organizate în centrele urbane şi la poarta fermei, arată datele de la Ministerul Agriculturii. Potrivit surselor ZF, 20% din producţie ajunge în supermarketuri şi restul este vândută la negru, cel mai des pe marginea drumului. În 2019, România a produs 2,3 milioane de tone de legume în câmp şi în solarii.

"Aici, plătim 15 lei pe zi şi suntem mulţumiţi de Piaţa Sudului, pentru că este modernizată, şi am fost surprinşi că se închid toate pieţele. (...) Toata piaţa respectă regulile, avem spirt pe tarabă, dezinfectant la intrare, se păstrează distanţa şi nimeni nu s-a infectat. Dacă ne închid pieţele, o să trimitem marfa la parlament, să nu o aruncăm, că se strică într-o lună", spune Jan Neagu, care adaugă că munceşte 12 ore pe zi, de la 07:00 dimineaţa.

În timpul stării de urgenţă, producătoarea de legume a livrat şi la domiciliu, iar după ridicarea restricţiilor de circulaţie, cel puţin în ultima vreme, după ora 14:00, fluxul de cumpărători din pieţe scădea. "Acum, de când au anunţat că se închid pieţele, a venit mai multă lume. Dar mallurile de ce nu le închid?"

O altă producătoare din Giurgiu, spune că nu ştie încotro s-o apuce, pentru că marfa i se va strica, şi consideră că nu ar fi trebuit să se ia o măsură atât de radicală. Ea spune că în Piaţa  Sudului aveau program fix dimineaţa pentru aprovizionare, dar şi program fix pentru închiderea şi deschiderea pieţei.

„Ni s-a promis că vor face piaţă vizavi, în parcarea subterană, la etaj, sau pe strada Niţu Vasile, în aer liber, dar acolo nu vom merge, pentru că ţinem la sănătatea noastră. Acolo nu luăm coronavirus că suntem tot într-o comunitate, dar în spaţiu deschis? Ardeiul gras, gogoşarii, varza, conopida, toate produsele de sezon se strică", spune doamna Bianca, o producătore din judeţul Giurgiu.

Teodor Birţ, şeful pieţelor din România, susţine că reprezentanţii statului nu au căutat soluţii şi nici nu au cerut părerea jucătorilor implicaţi în acest sector înainte de lua această hotărâre, însă el speră că lucrurile se vor mai schimba.

„Guvernul a hotărât să închidă pieţele, dar Orban îndeamnă primarii să facă pieţe volante. (...) Într-o piaţă volantă nu poţi ave cele mai bune măsuri sanitar-veterinare şi atunci ne salvăm de COVID-19, dar ne expunem la alte lucruri? Mai bine am analiza pieţele şi am găsi soluţii să poată funcţiona în siguranţă", afirmă Birţ. Acesta adaugă că într-adevăr în pieţe sunt şi comercianţi, nu doar producători, dar el consideră că rolul acestora este de a regla preţul şi de a oferi produse de calitate consumatorului, pentru că este atent la rulaj, pe când producătorul pune accent pe preţ, căci din marfa fixă produsă trăieşte.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
piata,
refuz,
marfuri,
inchidere,
solar,
legume

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.