Scandal la nivel înalt în Italia: Autorităţile lansează o investigaţie asupra unei achiziţii de echipamente de protecţie din China, în valoare de 1,25 miliarde de euro

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 19 februarie 2021 37 afişări

Scandal la nivel înalt în Italia: Autorităţile lansează o investigaţie asupra unei achiziţii de echipamente de protecţie din China, în valoare de 1,25 miliarde de euro

Procurorii italieni au lansat o investigaţie asupra unei achiziţii guvernamentale de echipamente medicale de protecţie din China, suma ajungând la 1,25 miliarde de euro, transmite Financial Times.

Autorităţile au declarat că mai mulţi oameni de afaceri au primit comisioane ilegale în valoare de câteva zeci de milioane de euro pentru a securiza contractele.

Conform procurorilor, patru companii italiene – Sunsky, Partecipazioni, Microproducts It şi Guernica – au „lucrat drept intermediari ascunşi” între guvern şi consorţiul chinez în vederea obţinerii echipamentelor de protecţie.

Italia a fost prima ţară europeană care a simţit impactul pandemiei, bilanţul deceselor depăşind 35.000 în timpul primului val. Iniţial, guvernul s-a chinuit să ofere echipamente de protecţie lucrătorilor medicali şi a încheiat în martie un contract cu trei companii chineze – Wenzhou Moon-Ray, Wenzhou Light şi Luokai Trade – pentru 800 de milioane de măşti faciale.

Licitaţia a fost oferită datorită medierii efectuate de proprietarii companiilor italiene, care au primit zeci de milioane de euro de la firmele chineze. Potrivit unor documente citate de FT, Luokai Trade a fost înfiinţată în China cu doar cinci zile înainte să fie formalizată decizia guvernului de la Roma.

Investigaţia se concentrează asupra CEO-ului Sunsky Andrea Vicenzo Tommasi şi partenerului său de afaceri Daniele Guidi, fostul şef al băncii naţionale din San Marino, care este anchetat deja în urma falimentului instituţiei. De asemenea, a fost luat în vizor şi Mario Benotti, fondatorul Microproducts It şi fost executiv al televiziunilor Rai. Acuzaţiile constau în spălare de bani, posesie de bunuri furate şi trafic de influenţă.

Divizia monetară a Guardia di Finanza, poliţia financiară a Italiei, a confiscat active în valoare de peste 70 de milioane de euro, incluzând aici conturile bancare, acţiunile, proprietăţile imobiliare, bijuteriile şi yachturile a opt persoane aflate sub investigaţie.

Potrivit documentelor analizate de FT, Sunsky a primit 59,7 milioane de euro de la companiile chineze pentru a livra măştile în Italia. Jorge Solis, un antreprenor din Ecuador şi prieten al lui Daniele Guidi, a fost plătit cu suma de 5,8 milioane de euro pentru a forma legătura dintre chinezi şi intermediarii italieni.

Benotti, o veghe cunoştinţă a lui Domenico Arcuri, comisarul special pentru COVID-19, a primit 12 milioane de euro de la consorţiul chinez deoarece a reuşit să creeze drumul către biroul comisarului.

Divizia de combatere a spălării banilor din cadrul Băncii Italiei a marcat deja transferurile bancare ale companiilor chineze către Solis, Benotti şi Tommasi ca fiind „suspicioase”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.