Scandal în plenul Senatului pe vacanţă - Oprea: Suspendaţi indemnizaţiile! Sârbu: Nu vă crede nimeni!

Autor: Valentina Postelnicu Postat la 30 septembrie 2014 49 afişări

Senatorii s-au certat, marţi, pe tema vacanţei pentru campania electorală, liderul grupului PDL, Dumitru Oprea, cerând suspendarea indemnizaţiilor, replica social-democratului Ilie Sârbu fiind că electoratul nu îi crede pe democrat-liberali.

Liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, a declarat în plen că grupul pe care îl reprezintă nu este de acord ca senatorii să îşi ia vacanţă o lună şi jumătate pentru campania electorală.

”De fapt, Senatul este în vacanţă pentru o lună şi jumătate, asta am decis la Biroul Permanent. Nu e corect să îşi întrerupă activitatea Parlamentul”, a spus Haşotti, adăugând: ”Haideţi să nu ne ascundem după deget. Nu vom legifera o lună şi jumătate (...) La alegerile europene a fost o lună (vacanţă - n.r.)”.

El a precizat că sunt proiecte de lege şi propuneri venite de la Guvern care nu vor fi adoptate tacit, dar vor sta în sertarele Parlamentului nejustificat.

”Am spus-o şi la putere şi în opoziţie, nu este corect să întrerupem activitatea Senatului. În numele grupului PNL, nu suntem de acord cu întreruperea pogramului şi cerem, anticipat, listă după vot”, a mai arătat liderul senatorilor liberali.

În replică, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a spus că, prin această decizie, nu s-a vrut decât ca senatorii să fie corecţi faţă de ei şi faţă de electorat.

”Nu pleacă nimeni în vreo zonă însorită. Ştiu că nu ne putem aduna în campanie, e firesc să fim acolo unde e liderul nostru. (...) Mai bine luăm o decizie tranşantă, ne-o asumăm cu toţii şi nu ne mai hărţuim cu: «să vină puterea să îşi sigure cvorumul»”, a adăugat Sârbu.

Ilie Sârbu a spus că s-a mers pe ideea ”de a nu cădea în populism”.

”Aş vrea să văd această conştiinţă parlamentară dusă la nivelul ei normal, ca fiecare să fie la comisie, în plen, când are program şi să nu mai avem dezbateri lungi pe această temă. Oricum, oamenii, aşa cum se vede în sondaje, nu ne mai cred. Hai să nu ne mai facem că unii vrem să lucrăm şi unii suntem în vacanţă. Nu suntem în vacanţă, suntem în teritoriu”, a mai declarat Sârbu, adăugând că sunt ţări unde Senatul se reuneşte o dată pe lună.

Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a luat, la rândul său, cuvântul de la tribuna Senatului, arătând că ”propunerea ca aproape 7 săptămâni să nu lucreze Senatul e forţată”.

”Era înţelept să se reducă legiferarea la o zi pe săptămână, pentru ca Senatul să funcţioneze. Aş fi vrut să vină o propunere a colegilor, în aceste şapte săptămâni să renunţăm la indemnizaţia de parlamentar, vă propun acest lucru”, a spus Oprea, adăugând că senatorii îşi pot declara această disponibilitate la notar.

Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) l-a întrerupt, afirmând că ”este mai delicat, pentru că, în momentul în care se suspendă indemnizaţia, se suspendă calitatea de senator”.

Şi Sorin Roşca Stănescu a comentat situaţia vacanţei pentru campania electorală.

”Am ajuns cu credibilitatea la genunchii broaştei, nu pentru că nu vrem noi să muncim, ci pentru că aţi creat un sistem prin care să nu muncim. Guvernul conduce ţara legislativ prin ordonanţe de urgenţă, nici măcar ordonanţa asta ticăloasă de urgenţă care a căzut în Cameră nu a ajuns (privind migraţia aleşilor locali - n.r.). Este o chestiune de procedură că ne trimiteţi acasă, în loc să muncim sau să facem legi?”, a declarat Sorin Roşca Stănescu.

Ilie Sârbu a răspuns, precizând că a văzut discursuri similare, de-a lungul timpului, în Senat.

”Dacă veţi miza pe această retorică pe care au avut-o şi colegii, lumea nu vă crede, nu sunteţi credibili, staţi liniştiţi”, le-a transmis el senatorilor PDL şi PNL.

Programul Senatului pentru săptămâna viitoare a fost adoptat de plen cu 64 de voturi ”pentru”.

Senatorii vor lucra începând cu data de 6 octombrie în circumscripţiile electorale, a decis, luni conducerea acestei Camere, potrivit declaraţiilor făcute la sfârşitul şedinţei Biroului Permanent de vicepreşedintele Cristian Dumitrescu.

Acesta a spus că Biroul Permanent a luat decizia ca, ”începând cu data de 6 octombrie, în săptămâna 6-10 octombrie”, senatorii să lucreze în circumscripţiile electorale.

Dumitrescu a precizat că decizia a fost luată cu 8 voturi ”pentru” şi 4 voturi ”împotrivă”.

De altfel, conducerea Senatului discutase încă de la începutul sesiunii ca în campania electorală pentru prezidenţiale, inclusiv în turul al doilea, senatorii să aibă activitate doar în teritoriu.

La începutul sesiunii, în 1 septembrie, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, declara, după şedinţa Biroului Permanent, că, în mod sigur, pe modelul adoptat în campania electorală pentru europarlamentare, senatorii vor avea activitate în teritoriu şi în campania pentru prezidenţiale, în luna octombrie şi în turul doi al scrutinului.

”Aşa cum simt eu lucrurile, în mod sigur vom face la fel (ca la alegerile europarlamentare - n.r.). Nu vacanţă, pentru că este impropriu spus vacanţă, vom avea activitate în teritoriu. Eu spun acum ce am spus şi data trecută, că, pentru noi, senatorii, activitatea e mult mai intensă în teritoriu, în campanie decât dacă am veni până la Bucureşti să stăm două zile sau trei pe la comisii”, a precizat Ilie Sârbu, întrebat dacă senatorii vor lucra în perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale.

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, declara, atunci, că există o dorinţă a deputaţilor puterii şi ai opoziţiei de a suspenda activitatea Camerei pe o perioadă din campania pentru prezidenţiale şi că se doreşte ca luna octombrie să fie ”normală”, de dezbatere a legilor.

Campanie electorală pentru prezidenţiale începe vineri. Primul tur de scrutin va avea loc în 2 noiembrie, iar al doilea va fi organizat în 16 noiembrie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SENAT,
SCANDAL,
/actualitate/scandal-in-plenul-senatului-pe-vacanta-oprea-suspendati-indemnizatiile-sarbu-nu-va-crede-nimeni-13356763
13356763
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.