Manifestanţii prodemocraţie de la Hong Kong continuă să sfideze puterea. Manifestanţii cer demisia premierului - FOTO

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 29 septembrie 2014 30 afişări

Mii de manifestanţi continuau să înfrunte puterea luni, la Hong Kong, după o noapte de confruntări cu forţele de ordine, blocând centrul oraşului pentru a cere Beijingului mai multă libertate politică.

Campania de nesupunere civilă, care durează de câteva săptămâni în fosta colonie britanică, a accelerat puternic în weekend, regiunea Hong Kong fiind afectată de cele mai puternice tulburări civile de la trecerea sa sub tutelă chineză în 1997.

În scene de stradă haotice, cu care Hong Kongul nu este deloc obişnuit, poliţiştii au tras duminică seara, până târziu, salve repetate de gaze lacrimogene, în încercarea de a-i dispersa pe protestatari. Zeci de mii de persoane s-au adunat în cartiere din centru, revărsându-se până la Kowloon, pe continent, la nivelul insulei.

Manifestanţii, împotriva cărora s-a folosit gaz cu piper, purtau pelerine de plastic şi şi-au acoperit faţa cu folie de platic alimentară pentru a se proteja.

Într-un gest aparent de calmare, Guvernul din Hong Kong a anunţat retragerea, luni de dimineaţa, a poliţiei antirevoltă.

- Guvernul vrea să "elibereze drumurile ocupate"

Deoarece "cetăţenii adunaţi în stradă s-au calmat, poliţia antirevoltă a fost rechemată", a anunţat Guvernul într-un comunicat. În schimb, manifestanţii sunt invitaţi să "elibereze drumurile ocupate, cât mai rapid, pentru a lăsa să treacă vehiculele de urgenţă şi pentru restabilirea transportului public".

Însă mulţimea creştea oră de oră, iar luni după-amiaza câteva mii de persoane se adunaseră în catierul Admiralty, principalul punct de întâlnire al opozanţilor, în apropierea sediului Guvernului, potrivit estimărilor unor jurnalişti AFP. Militanţi prodemocraţie au preluat controlul asupra a cel puţin trei intersecţii rutiere majore.

"Suntem mai optimişti astăzi, poliţiştii nu sunt destul de numeroşi să încercuiască locurile, iar manifestanţii s-au reunit", a declarat pentru AFP Ivan Yeung, un protestatar în vârstă de 27 de ani care a petrecut toată noaptea de duminică spre luni într-o tabără instalată în cartierul comercial Causeway Bay.

Peste 200 de linii de autobuz au fost suspendate sau deviate, circulaţia tramvaielor era perturbată, iar unele staţii de metrou erau închise. Numeroase şcoli au rămas închise, la fel şi numeroase întreprinderi, perturbând activitatea economică a acestei regiuni autonome plasate sub administraţia chineză.

Studenţii, care se află de o săptămână în grevă, sunt vârful de lance al campaniei de nesupunere civilă lansate cu scopul de a denunţa ceea ce locuitorii metropolei percep drept o acaparare tot mai puternică de către Beijing a afacerilor locale. Ei au pătruns vineri în sediul Guvernului local, după care au fost evacuaţi fără menajamente de către poliţie.

În faţa mobilizării studenţeşti, mişcarea prodemocraţie cea mai vizibilă - Occupy Central - a intrat duminică în "bătălie" şi şi-a îndemnat susţinătorii să devanseze o acţiune de ocupare prevăzută pentru miercuri.

Beijingul a anunţat în august că viitorul Executiv local va fi ales prin sufragiu universal începând din 2017, dar că vor fi selectate două sau trei persoane, de către un comitet care le va abilita să candideze.

- "Extremişti politici"

Occupy Central reclamă "retragerea" deciziei Chinei şi "o relansare a procesului reformelor politice". Autorităţile locale este necesar să prezinte Beijingului "un nou raport asupra reformelor politice, care să reflecte deplin aspiraţiile către democraţie ale poporului Hong Kongului", a subliniat Occupy.

Însă preşedintele Executivului Leung Chun-ying le-a cerut protestatarilor să se întoarcă acasă şi să "nu perturbe viaţa cotidiană a locuitorilor din Hong Kong". El a respins totodată zvonuri care circulă pe reţele de socializare potrivit cărora puterea locală intenţionează să recurgă la armata chineză, prezentă la Hong Kong. "Nu există absolut nicio probă în acest sens", a spus el.

Manifestanţii îi cer să demisioneze. "Oricui are conştiinţă ar trebui să-i fie ruşine să fie asociat cu un guvern pentru care opinia publică înseamnă atât de puţin", a subliniat Occupy.

Potrivit postului RTHK, 41 de persoane rănite în cursul confruntărilor au fost spitalizate, iar alte 78 de persoane au fost arestate.

La Beijing, presa oficială a denunţat acţiuni ale unor "extremişti politici" care vor "să profite de idealismul şi entuziasmul studenţilor pentru a promova un progres democratic".

Potrivit site-ului american China Digital Times, care urmăreşte propaganda chineză, autorităţile au ordonat tuturor site-urilor chineze să îndepărteze "imediat" orice informaţie despre manifestaţiile de la Hong Kong.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CHINA,
MANIFESTAŢIE,
DREPTURI
/actualitate/manifestantii-prodemocratie-de-la-hong-kong-continua-sa-sfideze-puterea-manifestantii-cer-demisia-premierului-foto-13354694
13354694
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.