Sberbank a semnat achizitia diviziei est-europene a Volksbank, fara filiala din Romania

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 15 iulie 2011 31 afişări

Grupul austriac Oesterreichische Volksbanken a incheiat cu banca ruseasca Sberbank acordul de vanzare a Volksbank International, divizia din Europa de Est a grupului - tranzactie care nu include si Volksbank Romania.

Grupul nu a comunicat si suma, insa agentia Reuters, citand surse bancare apropiate tranzactiei, transmite ca pretul ar fi de 590 de milioane de euro pentru pachetul de 51% scos la vanzare de austrieci, inferior sumei de 700-750 milioane de euro de care se vorbea luna trecuta, cu precizarea insa ca este vorba de un acord preliminar si ca suma finala va putea fi modificata. Surse apropiate de unul dintre consultantii Sberbank in tranzactie (JP Morgan Chase si Societe Generale) au declarat pentru Kommersant ca ar fi vorba de o suma cuprinsa intre 670 si 760 de milioane de euro.

"Oesterreichische Volksbanken AG a ajuns la un acord cu Sberbank asupra termenilor principali ai vanzarii Volksbank International", a comunicat joi seara grupul austriac. La randul sau, Sberbank a anuntat intr-un comunicat ca acordul a fost semnat de toti actionarii Volksbank International, care intentioneaza ca achizitia sa fie incheiata pana la sfarsitul anului. "Din perimetrul tranzactiei va fi exclusa filiala din Romania", precizeaza Sberbank. Motivul, neprecizat in comunicat, este legat de pierderile Volksbank Romania, care au dus anul trecut pe pierdere divizia Volksbank International.

Oesterreichische Volksbanken (OVAG) detine 51% din Volksbank International (VBI), restul de actiuni fiind impartite intre DZ Bank si WGZ Bank din Germania si Banque Populaire Caisse d'Epargne din Franta.

Incheierea tranzactiei va imbunatati pozitia financiara a grupului austriac si imaginea sa, anuntul fiind facut cu doar cateva ore inainte ca Autoritatea Bancara Europeana sa anunte, vineri, rezultatele testului de soliditate financiara derulat la 91 de banci din UE, intre care trei din Austria.

Austriecii au scos la vanzare in decembrie VBI, spre a rambursa statului ajutorul de 1 miliard de euro primit in 2009 si pentru a scapa de activele cu grad redus de performanta. OVAG spera sa obtina insa pentru VBI cel putin 1,5 miliarde de euro. OVAG a afirmat ca vanzarile de active il vor ajuta sa plateasca statului austriac o transa de 300 de milioane de euro in 2014 si inca una de 400 de milioane pana in 2018.

Pentru Sberbank Rossii (denumirea vine de la Sberegatelnii Bank - banca de economii), tranzactia ar deschide drumul expansiunii in afara fostei CSI, conform strategiei care prevede ca pana in 2014, pana la 5% din profitul bancii sa fie asigurat de activele din strainatate. Sberbank are afaceri in Rusia, Ucraina, Kazahstan si Belarus, active de 226 de miliarde de euro si a anuntat pentru prima jumatate a anului un profit net de 6,9 miliarde de euro, conform standardelor contabile rusesti, triplu fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca efect al reducerii provizioanelor pentru credite neperformante. Pentru a doua jumatate a anului, statul rus are in vedere vanzarea unui pachet de 7,6% din actiunile bancii.

In afara de Romania, Volksbank International are afaceri in inca opt tari - Ungaria, Croatia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Serbia si Bosnia. La sfarsitul primului trimestru, activele VBI erau de 13,7 miliarde de euro, din care 4,7 miliarde aferente Volksbank Romania. VBI a raportat o pierdere de 22,4 milioane de euro in 2010, comparativ cu un profit net de 33,3 milioane de euro cu un an in urma, rezultatele fiind puternic trase in jos de pierderile de 31,4 milioane ale filialei din Romania. Provizioanele de risc au crescut de la 174,6 la 238 de milioane de euro, iar in Romania au fost mai mult decat duble fata de 2010, respectiv 153,5 milioane.

Pe primul trimestru, profitul net al OVAG a fost de patru ori mai mare decat in aceeasi perioada din 2010, respectiv 31,6 milioane de euro, iar tinta de profit pentru 2011 este de peste 100 de milioane de euro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/sberbank-a-semnat-achizitia-diviziei-est-europene-a-volksbank-fara-filiala-din-romania-8497504
8497504
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.