Satul din România unde soarele răsare de două ori

Postat la 18 martie 2023 1871 afişări

Satul din România unde soarele răsare de două ori

Chiar daca se află în judetul Alba, putem spune că localitatea Rimetea este situată la doar “Doi paşi de Cluj”, fiind foarte aproape. Rimetea este o localitate atestată în anul 1257, care a cunoscut mai multe perioade de-a lungul istoriei. În trecut, Rimetea a fost un important centru meşteşugăresc şi minier, fiind locuit în trecut de o populaţie mixtă de saşi şi secui. Luna Iulie a fiecarui an, aduce – in atentia turistilor – un fenomen unic: soarele „răsare” de două ori. Darorită amplasării acestuia la baza muntelui, soarele răsare, apoi dispare după creasta acestuia şi rasărare din nou.

Începând cu anul 1996, localitatea Rimetea a fost înclusă într-un proiect de conservare şi valorizare a patrimoniului. În urma acestui proiect, mai mulţi localnici au hotărât să-şi restaureze casele vechi, oferind localităţii o imagine de poveste, simplă şi frumoasă, fără prea multe elemente urbanistice moderne. În ultimii ani, localitatea Rimetea s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere turistic, fiind un obiectiv important atât pentru turiştii din ţară cât şi pentru cei din strainătate. În anul 1999, localitatea a fost distinsă cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene, iar în anul 2000, Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice a desemnat Rimetea zonă arhitecturală şi urbană protejată, scrie visitcluj.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
soare,
romania,
alba

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.