Sancţiunile lovesc puternic piaţa auto din Rusia: Vânzările de automobile au scăzut alarmant în luna martie pe fondul scumpirilor din ce în ce mai abrupte

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 07 aprilie 2022 29 afişări

Sancţiunile lovesc puternic piaţa auto din Rusia: Vânzările de automobile au scăzut alarmant în luna martie pe fondul scumpirilor din ce în ce mai abrupte

Vânzările de maşini ruseşti au scăzut semnificativ în luna martie pe măsură ce preţurile automobilelor au explodat din cauza sancţiunilor vestice, scrie Business Insider.

Bloomberg a raportat că cel mai mare dealer de maşini din Rusia, Rolf, a înregistrat o scădere a vânzărilor de maşini cu 60% din februarie până în martie. Potrivit directorului executiv al companiei, Svetlana Vinogradova, este de aşteptat ca vânzările să se reducă la jumătate în acest an. Totodată, preţurile autovehiculelor au crescut cu 40% luna trecută, potrivit datelor Bloomberg.

Sancţiunile au paralizat economia Rusiei, rubla scăzând dramatic în ultimele săptămâni, în timp ce o serie de companii auto globale şi-au încetat operaţiunile în ţară.

Invazia afectează, de asemenea, furnizarea globală de vehicule noi, crescând costurile de producţie, în parte din cauza lipsei de componente critice care provin de la furnizorii din Ucraina.

Ca urmare a sancţiunilor occidentale, Rusia ar putea înlocui maşinile europene şi japoneze cu cele chinezeşti şi indiene, a declarat Anton Shaparin, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Automobilelor, pentru Bloomberg.

„Potrivit surselor pe care le avem, partenerii noştri chinezi nu vor părăsi piaţa rusească”, a declarat Shaparin pentru presă. „Este lesne de înţeles că nu vor să plece; vor exploata piaţa până la ultima rublă”.

În timp ce guvernul rus încearcă să stimuleze producţia internă de maşini în urma efectelor războiului, scăderea importurilor de piese de schimb forţează, de asemenea, producătorii locali să-şi majoreze preţurile.

Spre exemplu, AvtoVaz, cel mai mare producător din Rusia, şi-a majorat preţurile vehiculelor de trei ori în acest an, a raportat Bloomberg.

Producţia de maşini din Rusia a fost deja afectată înainte de invazia din februarie a Ucrainei, parţial din cauza problemelor lanţului de aprovizionare ca urmare a pandemiei, care a afectat producţia de maşini la nivel global.

În ciuda problemelor lanţului de aprovizionare dinaintea invaziei, Asociaţia Constructorilor de Automobile din Rusia estimase că vânzările de maşini vor creşte cu 3-5%, iar producţia de maşini din ţară va creşte cu 8-9% în 2022.

 

Cu toate acestea, de la anexarea Crimeei în 2014, economia Rusiei a suferit mai multe lovituri, vânzările de maşini scăzând cu 50% anul trecut faţă de vârful din 2012.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.