Salariul minim a crescut cu 17,6% faţă de anul precedent - raport

Autor: Andreea Tobias Postat la 25 martie 2023 87 afişări

Salariul minim a crescut cu 17,6% faţă de anul precedent - raport

Salariul minim a crescut cu 17,6% faţă de anul precedent, arată raportul „OLX - Indexul Locurilor de Muncă 2022”. Chiar şi cu o creştere constantă a salariului minim în ultimii ani, acesta rămâne de 3 ori mai mic faţă de salariul minim din ţări precum Germania, Franţa şi Olanda. 

Prin raport s-au relevat principalele concluzii în vederea evoluţiei salariului minim în contextul actual al inflaţiei în creştere, precum şi a pieţei locurilor de muncă din România.

Datele sugerează o creştere a salariului minim, ce a fost majorat de la 2.550 de lei brut în 2022 la 3.000 de lei brut în 2023, majorare de care au beneficiat peste 2.1 milioane de salariaţi, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii.

Conform datelor Eurostat, anul trecut, România s-a clasat pe locul patru în topul statelor din Uniunea Europeană cu cele mai mici salarii minime, după Bulgaria (unde salariul minim era de 1.785 de lei brut pe lună în al doilea semestru din 2022), Letonia (2.458 lei brut pe lună) şi Ungaria (2.479 lei brut pe lună).

Chiar şi cu o creştere constantă a salariului minim în ultimii ani, acesta rămâne de trei ori mai mic, în comparaţie cu salariul minim din ţări precum: Germania, Franţa şi Olanda.

În contextul european, noua directivă aprobată de Parlamentul European încurajează dreptul salariaţilor la o viaţă decentă, în care, salariul oferit să acopere necesităţile zilnice, dar şi costul vieţii într-un mediu economic european. Pentru a respecta acest drept, statele membre ale Uniunii Europene sunt îndemnate să evalueze aplicabilitatea salariului minim în funcţie de ţară şi să ia măsurile necesare pentru a asigura corectitudinea acestuia. Astfel, statele au posibilitatea de a utiliza ca referinţă servicii la preţuri reale sau fixarea salariilor minime la procentul de 60% din salariul median brut şi 50% din salariul mediu brut.

Prin prisma climatului economic actual, cât şi a directivei europene aprobate în toamna anului trecut, este sugerată o posibilitate de creştere a salariului minim şi în anii următori.

Pe baza statisticilor prelevate în cadrul raportului Locurilor de Muncă 2022, salariul minim brut pe lună, în valoare de 3000 lei, reprezintă 45% din nivelul salariului mediu la nivel naţional în 2023.

Majorarea salariului minim poate reprezenta motivaţia necesară pentru o paletă mai extinsă de candidaţi, de a aplica în cadrul unui loc de muncă, în contextul deficitului de personal pe care îl resimt companiile din ţară.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.