S-a umplut paharul: Angajaţii Google bat cu pumnul în masă după ce au aflat că Sundar Pichai, CEO-ul companiei, a fost recompensat cu sute de milioane de dolari şi acţiuni în timp ce personalul se confruntă cu concedieri în masă

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 04 mai 2023 30846 afişări

S-a umplut paharul: Angajaţii Google bat cu pumnul în masă după ce au aflat că Sundar Pichai, CEO-ul companiei, a fost recompensat cu sute de milioane de dolari şi acţiuni în timp ce personalul se confruntă cu concedieri în masă

Sundar Pichai, CEO-ul Google, a fost recompensat pentru activitatea sa în 2022 cu cu 226 milioane de dolari, dintre care o mare parte au fost acţiuni. În timp ce milioanele de dolari se îndreptau către conturile lui Pichai, Google pregătea disponibilizarea a 12.000 de oameni, iar furia angajaţilor a început să crească pe măsură ce tot mai multe detalii au început să iasă la lumină, scrie CNBC.

Toate aceste evenimente a dus nervii angajaţilor la noi cote, mai ales după ce remuneraţia anuală a CEO-ului a fost făcută publică. Angajaţii au început să protesteze şi să critice conducerea pentru milioanele încasate, care veneau simultan cu concedierea în masă a personalului.

Pachetul salarial a lui Sundar Pichai în 2022 a fost format din aproape 6 milioane de dolari pentru securitatea personală şi un salariu de bază de 2 milioane de dolari. În 2021, Pichai a primit un total de 6,3 milioane de dolari, constând într-un salariu de 2 milioane de dolari şi 4,3 milioane de dolari în alte compensaţii.

Zeci de meme-uri ale angajaţilor au umplut forumurile de discuţii interne ale Google, multe dintre ele având sute de like-uri, pe măsură ce tot mai multe detalii legate de disponibilizări, salarii şi bonusuri au început să curgă.

Unul dintre meme-urile cu peste 1.200 de like-uri se referea la comentariile şefei de la finanţe Ruth Porat, care a scris luna trecută, într-un e-mail trimis la nivelul întregii companii, că firma va  face reduceri de cheltuieli „pe mai mulţi ani” la serviciile şi beneficiile care vizează angajaţii.

Conform unor surse interne, reducerile s-au tradus în achiziţionarea unor laptopuri pentru muncă mai puţin performante şi la eliminarea unor abonamente ce le oferea acces angajaţilor la cursuri de fitness şi activităţi similare.

Subiectul Pichai şi banii a fost unul controversat încă de la sfârşitul anului trecut, când directorul general a declarat, în cadrul unei reuniuni la nivelul întregii companii, că "nu ar trebui să punem întotdeauna semnul egal între distracţie şi bani". La momentul respectiv, el vorbea despre anumite avantaje pe care compania le-ar putea elimina, dar s-a ferit de întrebările angajaţilor privind reducerea remuneraţiei executivilor.

O parte din frustrarea angajaţilor se îndreaptă şi către planul Google de a răscumpăra acţiuni în valoare de 70 de miliarde de dolari, semn că firma are mai mult decât suficient numerar pentru a-şi acoperi operaţiunile şi investiţiile.

Un meme recent, care a fost apreciat de peste 700 de angajaţi, suna astfel: „70 de miliarde de dolari în răscumpărări arată că respectăm acţionarii externi mai mult decât pe angajaţi”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajati,
google,
actiuni,
ceo,
companie,
personal,
timp,
concedieri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.