S-a terminat cu „o vară lipsită de griji”: În timp ce autorităţile europene menţin rata şomajului pe linia de plutire, continentul se confruntă cu o vară plină de anxietăţi şi dificultăţi economice

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 04 iulie 2020 49 afişări

S-a terminat cu „o vară lipsită de griji”: În timp ce autorităţile europene menţin rata şomajului pe linia de plutire, continentul se confruntă cu o vară plină de anxietăţi şi dificultăţi economice

Europa a limitat creşterea şomajului printr-o serie de programe guvernamentale, însă acest lucru nu poate opri anxietăţile şi dificultăţile economice din rândul muncitorilor şi proprietarilor de afaceri mici, scrie Associated Press.

Rata şomajului din cele 19 ţări care folosesc moneda euro a ajuns în luna mai la 7,4%, în creştere cu doar 0,1% comparativ cu aprilie. Între timp, guvernele europene au plătit o parte din salariile muncitorilor ameninţaţi cu concedierea şi au lansat o serie de programe de credite şi asistenţă. Prin comparaţie, rata şomajului din Statele Unite a atins în luna mai 13,3%.

„Am o soţie, doi copii şi câştig mai puţin anul acesta. Cu cei 25.000 de euro pe care mi i-a împrumutat statul voi reuşi să îmi hrănesc copiii, mai ales dacă ţara va intra din nou în carantină”, spune Marco Chinappi, proprietarul unui hotel de trei stele din Sperlonga, un oraş din apropierea Romei.

 „Am pierdut lunile aprilie şi mai. Însă weekendul trecut a fost precum Ferragosto”, a adăugat Chinappi, referindu-se la sărbătoarea de pe 15 august care marchează apogeul sezonului estival din Italia.

Comisia Europeană estimează economia celor 19 ţări care folosesc moneda euro se va contracta cu 7,75% anul acesta.

În Germania, cea mai mare economie a Europei, programele de lucru redus acoperă 6,7 milioane de oameni şi plătesc cel puţin 60% din salariile muncitorilor. Ideea pe care merg autorităţile germane este că firmele nu vor avea nevoie să recruteze noi angajaţi după ce economia îşi va reveni la normal în condiţiile în care nu au fost forţate să concedieze în masă.

Însă criza generată de coronavirus a mai creat încă un fenomen: oamenii au ieşit din piaţa muncii şi nu îşi propun să îşi caute un job nou din diferite motive, fie că se simt constrânşi de riscurile pe care le reprezintă infecţia, fie că trebuie să îşi îngrijească copiii sau părinţii.

Eurostat estimează că 12,1 milioane de oameni din ţările zonei euro se află în prezent în şomaj.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rata somajului,
programe,
economie,
vara

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.