Ruşii le-ar fi spus angajaţilor de la centrala nucleară Zaporojie să nu meargă vineri la serviciu

Autor: Laura Buciu Postat la 19 august 2022 59 afişări

Ruşii le-ar fi spus angajaţilor de la centrala nucleară Zaporojie să nu meargă vineri la serviciu

Rusia le-ar fi spus muncitorilor de la centrala nucleară din Zaporojie să nu se prezinte vineri la serviciu, a confirmat, în exclusivitate pentru NBC News, serviciul de informaţii militare ucrainean. 

Cerinţa ruşilor pentru angajaţii de la centrala nucleară Zaporojie vine pe fondul acuzaţiilor şi speculaţiilor atât din partea Rusiei, cât şi a Ucrainei, potrivit cărora vineri se pregăteşte un incident la centrală.

Joi, Rusia a ameninţat că va închide centrala, avertizând că există riscul unui dezastru provocat de oameni din cauza presupuselor bombardamente continue ale Ucrainei.

Ucraina are însă o poveste complet diferită, potrivit lui Andriy Yusov, purtător de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării.

„Există informaţii noi, au sosit în urmă cu aproximativ o jumătate de oră, potrivit cărora pentru mâine, 19 august, există un ordin ca majoritatea personalului să nu meargă la muncă”, a declarat Iusov pentru NBC News.

„Asta este ceea ce ruşii le-au spus oamenilor lor, în primul rând angajaţilor de la Rosatom”, a spus el, referindu-se la agenţia nucleară rusă.

El a spus că aceasta ar putea fi o dovadă că Rusia pregăteşte „provocări la scară largă” la centrala electrică de vineri.

„Nu excludem posibilitatea unor provocări ruseşti masive pe teritoriul centralei Zaporojie mâine (vineri - n.r.). Acest lucru este confirmat de propaganda lor, de informaţiile din sursele noastre şi de comportamentul ruşilor la centrală”, a adăugat el, referindu-se la centrala nucleară din Zaporojie.

Rusia a refuzat să confirme sau să infirme dacă la Zaporojie este staţionat personal al Rosatom.

Anterior, joi, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina şi pe „manipulatorii săi americani” că au încercat să însceneze un „accident minor” vineri la centrala din sudul Ucrainei pentru a da vina pe Rusia.

Acesta a declarat că „provocarea” a fost programată pentru a coincide cu o vizită în Ucraina a secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, şi că ar putea implica o scurgere de radiaţii.

Complexul reactorului nuclear Zaporojie, cel mai mare din Europa, a fost capturat de Rusia la scurt timp după ce a invadat Ucraina în urmă cu aproape şase luni şi a fost supus unor bombardamente repetate, atât Moscova, cât şi Kievul dând vina unii pe alţii pentru incidente

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nuclear,
război,
zaporojie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.