Rusia vrea să îşi ia mâna de pe economie în 2021: Cheltuielile neplanificate au ajuns la 4,5% din PIB în 2020, dar anul viitor vrem să ne rezumăm la 1%

Autor: Alex Ciutacu Postat la 29 decembrie 2020 72 afişări

Rusia vrea să îşi ia mâna de pe economie în 2021: Cheltuielile neplanificate au ajuns la 4,5% din PIB în 2020, dar anul viitor vrem să ne rezumăm la 1%

Rusia vrea să reducă semnificativ sprijinul statului pentru economie în 2021, în contextul în care datoriile statului sunt în creştere ca urmare a măsurilor implementate pentru a combate şocul generat de pandemia de Covid-19, într-o lovitură economică dublată de prăbuşirea preţurilor la petrol, a anunţat Anton Siluanov, ministrul rus de Finanţe, citat de Reuters.

Rămaşi fără opţiuni pentru a spori finanţele ţării, ruşii s-au împrumutat de două ori mai mult în 2020, au crescut taxele şi au majorat cheltuielile, într-o încercare de a domoli şocurile.

Cheltuielile neplanificate au ajuns la 4,5% din PIB în 2020 şi vom reduce acest nivel până la 1% din PIB în 2021, a declarat Siluanov, marţi, în faţa jurnaliştilor.

Cu toatea acestea, Siluanov a menţionat că banca de dezvoltare VEB ar putea cumpăra acţiuni prefernţiale în compania feroviară de stat pentru a-i furniza acesteia fondurile necesare în derularea unui program de investiţii.

Ministrul de Finanţe a respins sugestia Băncii Mondiale de a opta pentru o consolidare fiscală mult mai graduală decât cea plănuită în prezent.

„Dacă am continua aceeaşi politică de anul acesta am ajunge să scoatem bani din economie...Nu putem retrage toată lichiditatea din piaţă şi să finanţăm cheltuielile”.

Ministerul de Finanţe a atras circa 5.300 miliarde de ruble, adică aproape 72 miliarde de dolari, prin vânzarea de titluri de trezorerie pe piaţa internă, majoritatea fiind cumpărate de băncile mari, ceea ce a deteriorat nivelurile de lichiditate ale rublei în sistemul interbancar.

Datoria raportată la PIB a ajuns la 20% în Rusia, un nivel pe care ministerul a anunţat că nu vrea să îl depăşească.

Silluanov insistă că statul nu vrea să crească taxele, repetând retorica din anii anteriori, însă această promisiune nu l-a împiedicat să majoreze taxele anul acesta în anumite sectoare, precum şi nivelul impozitelor pentru ruşii care câştigă peste un plafon care se situează la circa 67.800 de dolari pe an.

Revenirea înregistrată de petrol pe final de an va ajuta Rusia să se încadreze într-un deficit bugetar de 3,9% din PIB în 2020, în comparaţie cu nivelul de 4,4% previzionat anterior, conform ministrului de Finanţe.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.