Rusia va întrerupe de sâmbătă livrările de energie electrică către Finlanda

Autor: Mediafax Postat la 13 mai 2022 158 afişări

Rusia va întrerupe de sâmbătă livrările de energie electrică către Finlanda

Rusia va suspenda livrările de electricitate către Finlanda în acest weekend, începând de sâmbătă la ora 01:00, a anunţat furnizorul RAO Nordic, pe fondul tensiunilor crescânde ale ofertei Helskink de aderare la NATO, scrie The Guardian.

RAO Nordic, o filială a holdingului energetic rusesc de stat Inter RAO, a precizat într-un comunicat că a fost "forţată să suspende importul de electricitate" începând cu 14 mai.

RAO Nordic "nu este în măsură să efectueze plăţile pentru energia electrică importată din Rusia", a adăugat comunicatul. „Această situaţie este excepţională şi s-a întâmplat pentru prima dată în cei peste 20 de ani de istorie comercială a noastră”.

Compania finlandeză de reţea, Fingrid, a declarat că schimburile comerciale cu energie electrică importată din Rusia vor fi suspendate "pentru moment" din cauza dificultăţilor în primirea plăţilor pentru energia electrică vândută pe piaţă.

Fingrid a precizat că energia electrică din Rusia reprezintă aproximativ 10% din consumul total de energie electrică al Finlandei, adăugând că importurile lipsă pot fi înlocuite pe piaţa energiei electrice prin importul de energie electrică din Suedia şi, parţial, prin producţia internă.

Liderii finlandezi au declarat ieri că ţara trebuie să solicite aderarea la alianţa NATO "fără întârziere". Ca răspuns, Kremlinul a declarat că Rusia va considera "cu siguranţă" aderarea Finlandei ca fiind o ameninţare, iar Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova va fi "forţată să ia măsuri reciproce, de natură tehnico-militară şi de altă natură".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
finlanda,
rusia,
energie,
energie electrica,
livrari

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.