Rusia trimite mai mult petrol în Asia, în timp ce China şi India continuă să cumpere barili ieftini, sporind veniturile Moscovei, în ciuda sancţiunilor UE

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 08 iunie 2022 130 afişări

Federaţia Rusă a ales să trimită mai mult petrol în Asia ca parte a planului de contracarare a impactului sancţiunilor impuse de UE, scrie Business Insider.

Lunea trecută, UE a convenit asupra unei interdicţii de petrol rusesc care ar putea reduce cu aproximativ 90% importurile energetice din Rusia până la finalul anului. Cu toate aceastea, cererea din China şi India rămâne robustă, deoarece Rusia îşi reduce preţul petrolului pe fondul sancţiunilor aplicate din cauza războiului din Ucraina.

Pentru a satisface cererea asiatică, Rusia a mărit exporturile cu aproximativ 20% din portul Kozmino aflat în estul ţării, a raportat marţi Reuters, citând trei surse conexe problemei.

Exporturile din port sunt pompate prin conducta ESPO (East Siberia Pacific Ocean) operată de Transneft. Compania rusă de conducte a crescut cantitatea de ţiţei pompată către Kozmino cu 70.000 de barili pe zi, a informat Reuters. Pe lângă petrolul prin conducte, Rusia intenţionează să trimită, de asemenea, încă 80.000 de barili de ţiţei pe zi cu trenul din Siberia către Kozmino.

Transneft nu a răspuns imediat la cererea de comentarii a Insider trimisă în afara programului normal de lucru.

O mare parte din petrol se îndreaptă către China şi India, ţări care au refuzat să condamne războiul Rusiei în Ucraina. Ba mai mult, Beijingul a ales în mai multe rânduri să critice sancţiunile impuse de UE împotriva Rusiei.

India, între timp, a răspuns criticilor care susţineau că finanţează războiul din Ucraina prin achiziţiile sale de petrol şi gaz. În mai, ministerul indian al petrolului şi gazelor naturale a declarat că energia rusă reprezintă o proporţie „minusculă” din consumul său şi că o oprire bruscă a livrărilor de ţiţei ar creşte preţurile globale ale petrolului şi ar afecta consumatorii.

„Nu trimitem oameni să cumpere petrol rusesc, trimitem oameni să cumpere petrol de pe piaţă, să cumpere cel mai bun petrol”, a declarat vineri ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar, pentru Economic Times.

În oglinda acuzaţiilor aduse recent, Jaishankar nu a ezitat să critice restul Europei pentru achiziţiile masive de gaze naturale ruseşti în contextul războiului.

„Oare banii indieni investiţi în petrol rusesc intreţin războiul din Ucraina, sau cantităţile uriaşe cumpărate de Europa? ”, a întrebat retoric Jaishankar în cadrul unui interviu acordat pentru Economic Times.

Fostul secretar de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat în aprilie că India nu încalcă sancţiunile prin cumpărarea de petrol rusesc.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.