Rusia stă pe un butoi de pulbere care poate exploda oricând: Mobilizarea ratată a lui Vladimir Putin a dat undă verde unui iureş de scandaluri şi proteste în care de la cei importanţi ofiţeri din armată şi până la simpli executanţi sunt arătaţi cu degetul pentru eşec

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 06 octombrie 2022 311 afişări

Rusia stă pe un butoi de pulbere care poate exploda oricând: Mobilizarea ratată a lui Vladimir Putin a dat undă verde unui iureş de scandaluri şi proteste în care de la cei importanţi ofiţeri din armată şi până la simpli executanţi sunt arătaţi cu degetul pentru eşec

În Daghestan, o regiune rusă săracă din nordul Caucazului, au avut loc proteste masive împotriva mobilizării dictate de Vladimir Putin. Peste tot în Rusia au loc scandaluri pe tema deciziei preşedintelui rus, proteste şi demiteri pe bandă rulantă, scrie Finacial Times.

În Khabarovsk, guvernatorul regiunii l-a demis recent pe ofiţerul care se ocupa de recrutare, după ce jumătate din cei chemaţi la arme au fost trimişi acasă după ce s-a descoperit că au fost selectaţi din greşeală.

Decizia lui Putin de a-şi consolida trupele din Ucraina prin mobilizarea parţială a 300.000 de rezervişti a fost aspru criticată şi urmată de fuga în Kazahstan a aproape 200.000 de bărbaţi care ar fi putut fi trimişi pe front.

La mai puţin o săptămână după ce Putin a anexat oficial patru regiuni ucrainene şi le-a proclamat ca fiind parte din Federaţia Rusă, trupele sale au încasat înfrângeri dureroase şi au ajuns să cedeze teritorii pe care preşedintele jura că le va apăra cu orice preţ.

„Înfrângerile ruşilor la Harkov şi Lyman, combinată cu eşecul Kremlinului de a gestiona mobilizarea parţială în mod eficient schimbă total regulile joculu”, a scris într-un raport Institului pentru Studiul Războiului din Washington.

Pe fondul rapoartelor care semnalau greşeli în privinţa recrutării, Putin a fost nevoit să recunoască greşeala şi să promită că cei mobilizaţi greşit vor fi aduşi acasă.

Mai mult, chiar şi cei mai aprigi fani ai regimului de la Kremlin au fost forţaţi să admită realitatea – recruţii sunt forţaţi să-şi plătească echipamentul pe care în mod normal armata ar trebui să-l furnizeze pro bono.

„Oamenii noştri strigă după ajutor şi nu înţeleg de ce sunt ignoraţi şi neglijaţi. Este o ruşine că sunt forţaţi să îşi plătească echipamentul. Nici măcar nu vorbesc despre veste anti-glonţ şi căşti, ar trebui măcar să le putem furniza haine adecvate pentru iarnă”, a declarat Serghei Mironov, liderul unui partid de opoziţie controlat de Kremlin.

Furia publică este în creştere şi se îndreaptă deocamdată asupra oficialilor militari de rang înalt şi mediu, care nu fac decât să execute ordinele lui Putin.

Situaţia de pe front nu face decât să contribuie şi mai mult la creşterea tensiunilor din interiorul Rusiei.

Efortul de mobilizare nu a făcut decât să accentueze şi să evidenţieze deficienţele Rusiei. Aproape 70% din ruşi sunt îngrijoraţi din cauza războiului – cifră care în urmă cu două săptămâni se situa doar la pragul de 35%.

„Dacă se face o greşeală ea trebuie corectată. Cei care au fost chemaţi la luptă fără motiv trebuie aduşi acasă”, spunea Putin în faţa Consiliului de Securitate.

Situaţia de pe front este atât de gravă încât un Alexander Zhilin, un colonel rus  în retrage, a ajuns să critice vârfurile armatei roşii şi să afirme că „maeştrii strategici au făcut ca Rusia să cadă într-o capcană din care nu mai are cum să mai iasă.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.