Rusia şi Ucraina condamnă la unison discursul preşedintelui CIO la G20, din raţiuni diferite

Autor: Rafael Hekman Postat la 17 noiembrie 2022 38 afişări

Discursul lui Thomas Bach de la summitul G20 de la Bali, când a cerut ca sportul să nu fie folosit din motive politice, a fost atacat atât în Rusia, cât şi în Ucraina, însă fiecare parte a interpretat diferit poziţia preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic.

Rusia şi Ucraina condamnă la unison discursul preşedintelui CIO la G20, din raţiuni diferite

Olga Saladukha, medaliată cu aur la triplu salt la Campionatul Mondial din Ucraina, şi vicepremierul rus, Dmitri Cernîşenko, au criticat discursul preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) adresat liderilor mondiali.

Temerea în Ucraina este că acesta a fost un alt pas al lui Bach pentru a anunţa în curând că atleţilor ruşi şi belaruşi, împiedicaţi în prezent să concureze la nivel internaţional, li se va permite să participe sub o formă sau alta la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris.

Dar în Rusia, Cernîşenko a afirmat că este vorba despre "o încercare de a acoperi acte în curs de desfăşurare şi clare motivate politic din partea CIO".

Bach le-a spus liderilor din principalele ţări economice ale lumii, inclusiv ministrului rus de externe Serghei Lavrov, că "sportul olimpic are nevoie de participarea tuturor sportivilor care acceptă regulile, chiar şi mai ales dacă ţările lor sunt în conflict sau în război".

Lavrov a părăsit reuniunea la scurt timp după discursul lui Bach şi era deja în drum spre casă, la Moscova, când Rusia a lansat cel mai mare val de atacuri cu rachete asupra oraşelor ucrainene de la începutul războiului, în februarie.

"Preşedintele CIO, Thomas Bach, s-a pronunţat fără echivoc în favoarea revenirii ruşilor şi bieloruşilor pe arenele sportive internaţionale", a scris Saladukha, campioană mondială în 2011 şi medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice din 2012, pe pagina sa de Instagram.

"Sub tunul bombardamentelor în masă asupra oraşelor şi satelor ucrainene.

"Când sute de rachete au fost trase asupra ţării noastre, au fost lovite clădiri rezidenţiale şi facilităţi de infrastructură critică.

"Poate că ar fi oportun ca domnul Bach să vină la Kiev într-una din acele zile.

"Şi să vadă singur cât de "iubitori de pace" sunt ruşii.

"Atunci ar înţelege că sportul mondial nu poate exista în afara bunului simţ, în afara principiilor olimpice, în afara respectării dreptului internaţional."

Saladukha, în vârstă de 39 de ani, în prezent membru al Parlamentului ucrainean, a făcut apel la autorităţile din Ucraina să se mobilizeze împotriva tendinţei de a permite sportivilor din Rusia şi Belarus să concureze la Paris 2024.

"Cred că ministerul relevant şi CNO (Comitetul Naţional Olimpic) ar trebui să formeze imediat o poziţie consolidată cu privire la declaraţia odioasă a lui Thomas Bach şi să facă apel la comunităţile sportive din alte ţări să se unească cu Ucraina", a scris ea.

"Ucraina nu va fi niciodată de acord cu "reabilitarea" sportivilor ruşi şi belaruşi în timp ce rachetele lor cad pe capetele noastre, în timp ce oamenii noştri sunt ucişi, în timp ce stadioanele noastre sunt distruse, în timp ce piciorul unui soldat inamic ne calcă pământul."

Chernyshenko, preşedinte şi director executiv al Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2014 de la Soci, a interpretat discursul drept o justificare a CIO de a refuza Rusiei posibilitatea de a concura în sportul internaţional.

"Declaraţia şefului Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, din timpul reuniunii G20, în care a afirmat că sportul internaţional nu ar trebui să devină un instrument pentru atingerea obiectivelor politice, este departe de a fi sinceră", a declarat el pentru insidethegames.

"Prestaţia lui Bach la G20 este puţin mai mult decât o faţadă, o încercare de a ascunde actele în curs de desfăşurare şi clar motivate politic ale CIO.

"Absenţa oricăror propuneri concrete ale CIO pentru a asigura aplicarea acestei revendicări în timpul reuniunii G20 este o dovadă directă a acestui lucru.

"În mai puţin de un an, datorită lui Bach şi altor funcţionari, sportivii ruşi au fost suspendaţi de la toate competiţiile internaţionale posibile, iar sportivilor paralimpici nu li s-a permis să participe la Jocurile [de iarnă] de la Beijing, când majoritatea dintre ei ajunseseră deja în China pentru antrenament.”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cio,
bach,
ucraina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.