Rusia anunţă că nu va participa la summitul securităţii nucleare din SUA

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 06 noiembrie 2014 32 afişări

Rusia a anunţat că nu va lua parte la summitul privind securitatea nucleară pevăzut în Statele Unite în 2016, punând la îndoială utilitatea acestuia şi denunţând rolul preponderent al Washingtonului.

"Nu vedem nicio posibilitate de a participa la pregătirile celui de-al patrulea summit privind securitatea nucleară", a anunţat miercuri seara într-un comunicat Ministerul rus de Externe.

Moscova, care afirmă că informat partea americană la jumătatea lui octombrie în legătură cu această decizie, apreciază că precedentele trei summituri - la Washington (2010), Seul (2012) şi Haga (2014) - au condus la "progrese semnificative" în securitatea nucleară, dar că "participarea politică (la summit) nu mai este oprtună în prezent".

Moscova denunţă rolul predominant atribuit Satelor Unite, Coreei de Sud şi Olandei, organizatoarele summiturilor anterioare, în pregătirea documentelor oficiale, ceea ce Rusia consideră că este o "discriminare flagrantă a altor ţări".

De asemenea, ea-şi exprimă indignarea faţă de faptul că documentele finale ale summitului din 2016 vor servi ca bază în activitatea unor organizaţii ca ONU, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) sau Interpol.

"Considerăm că este inacceptabil să se creeze un asemenea precedent de amestec extern în activitatea unor organizaţii internaţionale, care au o expertiză mai solidă şi care au la bază procese democratice", se arată în comunicat.

Astfel, ministerul anunţă că Rusia nu va mai depune eforturi să-şi extindă cooperarea cu AIEA, o agenţie ONU.

Următoarea ediţie a summitului consacrat securităţii nucleare va avea loc la Chicago, în Statele Unite, în 2016.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
SUA,
NUCLEAR
/actualitate/rusia-anunta-ca-nu-va-participa-la-summitul-securitatii-nucleare-din-sua-13499697
13499697
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.