Rompetrol Rafinare anunţă finalizarea lucrărilor de reparaţie a instalaţiei Hidrofinare Petrol Motorină. Acţiunile, minus 7% în 2022

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 10 iunie 2022 22 afişări

Rompetrol Rafinare anunţă finalizarea lucrărilor de reparaţie a instalaţiei Hidrofinare Petrol Motorină. Acţiunile, minus 7% în 2022

Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC), companie membră a grupului kazah KMG International şi operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, a finalizat recent lucrările de reparaţie a instalaţiei de Hidrofinare Petrol Motorină (HPM), afectată de incidentul tehnic survenit în luna iulie a anului trecut.

Unitatea de producţie a fost reabilitată complet, cu echipamente noi, verificate şi autorizate de instituţiile de resort cu atribuţii în domeniu, conform unui comunicat al societăţii listate la Bursa din Bucureşti.

Acţiunile RRC au scăzut cu 7,3% în 2022, pe fondul unor tranzacţii de 400 de mii de lei. Valoarea de piaţă depăşeşte 2 miliarde de lei, arată datele BVB.

„Prin eforturile considerabile ale colegilor noştri, dar şi cu sprijinul specialiştilor din Rominserv şi a partenerilor din industrie, rafinăria noastră dispune acum de un flux tehnologic complet, care ne va ajuta să îndeplinim obiectivele operaţionale, având ca prioritate siguranţa angajaţilor şi fără a neglija componenta pentru protecţia mediului înconjurător”, a declarat Felix Crudu Tesloveanu, Directorul General al Rompetrol Rafinare.

Lucrările efective de reabilitare a instalaţiei HPM au fost demarate încă din luna iulie 2021 şi au fost finalizate în timpul opririi tehnologice din perioada martie – aprilie 2022, când au fost efectuate, de asemenea, testările şi certificările de rigoare.

Toate rezervoarele şi coloanele care compun instalaţia au fost produse în România, respectând specificaţiile tehnice de calitate pentru conformarea la cerinţele şi legislaţia în vigoare. Instalaţia are o capacitate de procesare de aproximativ un milion de tone pe an, cu un debit de 130 de m3 pe oră şi dispune de capabilitatea să proceseze un amestec de motorină de Distilare Atmosferică, motorină de Cocsare şi motorină de Cracare Catalitică, la un grad ridicat de desulfurare.

Instalaţia HPM reprezintă una dintre principalele capacităţi de obţinere a motorinelor cu specificaţii de calitate ridicate, iar în urma proceselor operaţionale, rezultă şi produse secundare, cum ar fi fracţia uşoară, folosită în instalaţia de Hidrofinare Petrol Reactor (HPR), respectiv gaze care sunt trimise în instalaţia de Desulfurare Gaze şi Recuperare Sulf (DGRS).

În perioada în care instalaţia HPM nu a fost funcţională, producţia de motorină a fost asigurată de celelalte instalaţii de hidrofinare, pentru a răspunde cererii domestice de produse petroliere.

În 2022, compania a planificat procesarea a circa 5,6 milioane de tone de materii prime, cu obţinerea de aproximativ 2,7 milioane de tone de diesel şi Jet A1 (combustibil special de aviaţie). Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
motorina,
rafinare,
rompetrol,
finalizare,
lucrari
Urmează ZF Power Summit 2023

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.