Rompetrol Rafinare a început revizia generală a rafinăriei Petromidia. Revenirea la capacitate optimă, estimată pentru luna mai

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 09 martie 2024 32 afişări

Rompetrol Rafinare a început revizia generală a rafinăriei Petromidia. Revenirea la capacitate optimă, estimată pentru luna mai

Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC), companie membră a grupului KMG International, a început revizia generală a rafinăriei Petromidia, programată pentru perioada 8 martie – 26 aprilie, un amplu proiect care vizează mentenanţa, recertificarea şi modernizarea unităţilor de producţie din cea mai mare rafinărie din România, conform unui comunicat publicat la Bursă.

Pentru prima etapă a reviziei, operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti vizează sistarea proceselor operaţionale. Produsul petrolier va fi eliminat din toate unităţile de producţie, urmând ca lucrările propriu-zise să dureze aproximativ 40 de zile. La finalul acestora, instalaţiile vor fi reintroduse, etapizat, în fluxul de producţie al rafinăriei, iar specialiştii estimează că Petromidia va putea reveni la capacitate optimă în luna mai.

„Lucrările vor fi coordonate de Rominserv (contractorul general al KMG International) şi vor fi executate cu sprijinul a peste 30 de companii subcontractate din România şi din alte ţări europene, cu expertiză vastă în proiecte de o asemenea anvergură (...) vor fi implementate şi proiecte care vizează înlocuirea reactoarelor din instalaţia de Hidrofinare Motorină, modernizarea şi schimbarea unor componente şi subansamble din Fabrica de Hidrogen, respectiv instalaţia de Cocsare Întârziată”, scriu reprezentanţii Rompetrol Rafinare.

Revizia generală a rafinăriei Petromidia reprezintă o măsură obligatorie şi necesară implementată de Rompetrol Rafinare, cu o ciclicitate de patru ani, menită să asigure un grad ridicat de siguranţă, atât instalaţiilor tehnologice, cât şi angajaţilor de pe platformă.

De asemenea, prin lucrările care vor fi efectuate, poate fi creat un cadru favorabil pentru viitoare investiţii în capacităţile de producţie, în cazul în care o potenţială dezvoltare a activelor operaţionale se va dovedi viabilă. În timpul reviziei, rafinăria Vega Ploieşti îşi va reduce parţial activitatea, pentru o serie de lucrări de mentenanţă, dar şi pe fondul reducerii materiilor prime şi semifabricatelor furnizate de rafinăria Petromidia Năvodari.

Rompetrol Rafinare a înregistrat o pierdere de 279,5 milioane de dolari în 2023 din cauza reevaluării activelor, de la un profit de 90,3 milioane de dolari în 2022. Afacerile au scăzut cu 19% la 5,33 miliarde de dolari.

Acţiunile sunt pe minus cu 9,1% în ultimul an, pe tranzacţii de 1,2 milioane de lei şi o capitalizare de 2,1 miliarde de lei. Din acţionariat fac parte KMG International (48,1% din capital) şi statul român (44,7%), conform BVB.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.