Românii consumă peste 9 milioane de sticle de vin spumant anual. Câte sticle se deschid de Revelion?

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 31 decembrie 2019 163 afişări

Românii consumă peste 9 milioane de sticle de vin spumant anual. Câte sticle se deschid de Revelion?

Consumul de vin spumant s-a situat anul trecut la peste 7 milioane de litri (mai mult de 9 milioane de sticle de 0,75 litri), în scădere faţă de anul precedent, arată calculele ZF pe baza datelor de la Eurostat. Conform celor mai recente date, mai bine de un sfert din sticlele de vin spumant şi de şampanie consumate într-un an se deschid la trecerea dintre ani.

România a produs în 2018 peste 2,9 milioane de litri de vin spumant, în scădere cu 27%  faţă de anul precedent. Printre cei mai mari producători de vin spumant se numără Zarea, Casa Panciu, Casa de Vinuri Cotnari, Villa Vinea, Jidvei, Petro Vaselo, Cramele Recaş şi Carastelec.

Însă, importurile sunt mult mai mari decât cantitatea de vin spumant produsă. Astfel, în 2018 importurile de vin spumant s-au situat la peste 4,2 milioane de litri, arată datele Eurostat. În schimb, exporturile au fost de doar 190.000 de litri.

Vinul spumant are o istorie îndelungată, iar România, deşi nu se ştie prea multe despre asta, a scris câteva pagini importante în această poveste. Mai exact, România este a patra ţară din lume, din punct de vedere istoric, în care s-a realizat spumantul prin fermentaţie naturală în sticlă - după Franţa, Germania şi Rusia

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.