România văzută prin ochii unui jurnalist american

Autor: Ioana Matei Postat la 30 iunie 2013 989 afişări

Lizzie Davey este jurnalist şi lucrează pentru publicaţia americană The Huffington Post. După o călătorie în România, a scris un editorial, convinsă că ţara va deveni în viitor una dintre destinaţiile turistice de top ale lumii.

România văzută prin ochii unui jurnalist american

Unul dintre aspectele observate de jurnalista de la Huffington Post este că foarte puţini oameni vorbesc aici limba engleză, aspect motivat de ea de absenţa unui număr mare de turişti.

Lucru pe care îl consideră un paradox, având în vedere industria turistică înfloritoare din anii ’90. “Din nefericire, starea politico-economică a ţării care a urmat a dus la oprirea oricărui potenţial succes, a observat ea. ”Din senin, standardul de viaţă a devenit preponderent sărac din cauza căderii economiei, iar ţara a trebuit să se concentreze mai mult pe propriii cetăţeni decât pe vizitele străinilor”, spune jurnalista. Ea dă exemplu povestea broaştei ţestoase şi a iepurelui pentru a exemplifica modul în care sectorul turistic al ţării se dezvoltă: timp de mai mulţi ani acesta a stagnat, făcând ţara o competitoare uşoară pentru alte ţări mai stabile, dar acum îşi revine treptat.

Ea crede că România îşi face loc spre vârf în ce priveşte turismul, asta mai ales datorită contextului în care astăzi turiştii vor mai mult de la o călătorie decât să zacă pe o plajă sau să cânte la un bar de karaoke. Astfel, ”partea misterioasă a României se dovedeşte a fi un hit”. Resursele necunoscute, dar bogate şi variate sunt atrăgătoare pentru turiştii plictisiţi de alte destinaţii.Ţara este o ”mină de aur” a industriei turistice datorită varietăţii de peisaje naturale şi locurilor construite de om care oferă milioane de posibilităţi de petrecere a timpului. O destinaţie turistică ideală este, din punct de vedere al jurnalistei, una care să ofere nu doar băutură ieftină(deşi ea a observat că şi aceasta se găseşte aici), ci şi o serie de monumente şi clădiri pentru vizitat şi fotografiat.

România se încadrează în cerinţele turistului modern datorită uneia dintre cele mai interesante istorii din Europa, cât  şi poveştilor culese din popor precum  cea a contelui Dracula.Castelele, bisericile şi monumentele arhitecturale sunt suficiente pentru oportunităţi numeroase de a face fotografii. În plus, în timp ce priveliştea din Costa del Sol începe să fie blocată de noile construcţii imobiliare, România este plină de dealuri line şi păduri bogate.

”Localnicii te întâmpină şi te ajută fără să întrebi, aş merge chiar atât de departe încât să spun că România este cea mai prietenoasă ţară pe care am vizitat-o şi cred că aceasta este o consescinţă a lipsei de turişti de până acum.” Oamenii de aici par să fie încântaţi că eşti interesat de ţara lor, a mai observat ea.

Ea regretă aspectele negative apărute recent în presa internaţională, articolele despre imigranţii care s-au răspândit în zonele mai bogate ale Europei. ”Este în continuare o ţară săracă, aspect care se vede în clădirile care au nevoie de renovare, în oamenii străzii şi în haitele de câini vagabonzi de pe străzile oraşelor Dar aspectele negative încep să dispară încet, iar prietenia oamenilor, frumuseţea de pe fiecare stradă şi peisaj din zona rurală, istoria fascinantă aşteaptă să fie descoperite.”

La castelul Peleş din Sinaia, ea a observat numărul mare de turişti, deopotrivă români şi germani, un motiv în plus pentru care pariază că ţara va apărea în topul listei turiştilor din întreaga lume: ”Este doar o chestiune de timp, sper ca ţara să nu piardă din cadoare şi frumuseţe naturală pe parcurs”.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/romania-vazuta-prin-ochii-unui-jurnalist-american-11055407
11055407
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.