România va plăti peste 1 miliard de euro pe zeci de milioane de doze de vaccin împotriva Covid

Autor: MEDIAFAX Postat la 14 octombrie 2022 42 afişări

România va plăti peste 1 miliard de euro pe zeci de milioane de doze de vaccin împotriva Covid

România urmează să mai primească în acest an aproape 20 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID 19, deşi până în septembrie au fost folosite doar 16,9 milioane de doze dintr-un total de peste 94 de milioane achiziţionate. Valoarea totală a dozelor de vaccin depăşeşte 1 miliard de euro.

De la începerea campaniei de vaccinare împotriva COVID 19 în România şi până în prezent, doar puţin peste 16,8 milioane de doze au fost folosite pentru imunizarea românilor, dintr-un total de peste 94 de milioane achiziţionate de statul român conform memorandumurilor succesive semnate de miniştrii Sănătăţii.

Potrivit documentelor consultate de MEDIAFAX, România trebuie să mai primească anul acesta 11,2 milioane de doze Pfizer, în valoare de 1,075 miliarde lei, 4,5 milioane de doze Moderna şi 3,6 milioane de doze Johnson&Johnson, iar în 2023 alte 19,5 milioane doze Pfizer, în valoare de 1,982 miliarde lei.

Pe 27 decembrie 2020 Ministerul Sănătăţii achiziţionează 4,2 milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech. Acestea se adaugă celor 32,1 milioane doze vaccin AstaZeneca, Moderna, Johnson&Johnson, Pfizer/BioNTech, pe care România le achiziţionase deja.

După trei luni, pe 10 martie 2021, România a mai cumpărat încă 8 milioane de doze, din acelaşi vaccin Pfizer/BioNTech. Motivul invocat pentru necesitatea acestor achiziţii succesive era interesul românilor pentru imunizarea cu vaccinul produs de această firmă, precum şi reticenţa populaţiei la alte vaccinuri.

În totală contradicţie cu justificarea achiziţiilor anterioare, pe 18 martie 2021, se decide să achiziţioneze încă 6,4 milioane de doze de vaccin de la Moderna, la un preţ de 151.500.000 euro. La această dată, din cele 3,4 milioane de doze Moderna achiziţionate deja de statul roman, nici măcar 1 milion de doze nu fuseseră utilizate până atunci în campania de imunizare împotriva COVID-19.

Guvernul a aprobat pe 15 aprilie 2021 un alt memorandum care invoca <necesitatea> cumpărării a încă alte 4,3 milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech.

În prezent, peste 8 milioane de doze AstraZeneca au expirat deja în depozitele producătorului. Costul dozelor expirate se ridică la peste 75 de milioane de lei, la care se adaugă alte 156.000 de lei pentru distrugerea lor, bani pe care tot statul român trebuie să-i plătească.

„450.000 doze de Moderna din lotul suplimentar comandat de Voiculescu au fost donate de Mihăilă Coreei de Sud, aproape un milion de doze de vaccin Moderna au fost vândute Germaniei de actualul ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila. Alt million din acelaşi lot comandat de Vlad Voiculescu, expiră în depozite, iar statul român nu a mai găsit niciun cumpărător pentru ele”, spun surse din MS pentru MEDIAFAX.

Potrivit surselor citate, comenzile pentru milioanele de doze de vaccin împotriva Covid-19 care expiră acum în depozite au fost semnate de miniştrii USR Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă

Conform datelor oficiale, pe data de 13 mai 2021 România avea cumpărate deja 55 de milioane doze de vaccin, din care administrase populaţiei doar 6.409.083 de doze.

Potrivit datelor oficiale, săptămâna trecută (03-09 octombrie 2022) doar 1.140 de români s-au vaccinat. Vaccinurile folosite au fost cele de Pfizer/BioNTech şi Johnson&Johnson, nici un român nu a optat pentru vaccinurile produse de Moderna sau AstraZeneca. Totalul dozelor administrate de la începutul campaniei de vaccinare în România se ridică la 16.896.277 doze. Totalul dozelor achiziţionate de statul român este de 94.318.232 doze.

Parchetul european confirmă, vineri, că desfăşoară o investigaţie privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID în Uniunea Europeană, ca urmare a „interesului public extrem de ridicat”.

„EPPO confirmă că are în curs de desfăşurare o investigaţie cu privire la achiziţia de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană. Această confirmare excepţională vine ca urmare a interesului public extrem de ridicat”, se precizează într-un anunţ postat pe pagina Facebook a instituţiei.

Parchetul european precizează că nu vor fi făcute publice alte detalii în această etapă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vaccin,
covid,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.