România, în fruntea listei ţărilor în care copiii sunt în pragul sărăciei şi al excluziunii sociale

Autor: Andreea Tobias Postat la 27 octombrie 2022 28 afişări

România se află în fruntea listei ţărilor din UE în care mulţi copii sunt în pragul sărăciei şi al excluziunii sociale. Anul trecut, 24,4 % dintre copiii cu vârsta sub 18 ani din UE erau expuşi riscului de sărăcie sau de excluziune socială, comparativ cu 21,1 % dintre adulţi.

România, în fruntea listei ţărilor în care copiii sunt în pragul sărăciei şi al excluziunii sociale

Copiii care cresc în sărăcie sau în condiţii de excluziune socială întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte rezultatele şcolare, sănătatea şi realizarea întregului lor potenţial mai târziu în viaţă. De asemenea, ei se confruntă cu un risc mai mare de a deveni şomeri, săraci şi excluşi social la vârsta adultă.

Anul trecut, 24,4 % dintre copiii cu vârsta sub 18 ani din UE erau expuşi riscului de sărăcie sau de excluziune socială, comparativ cu 21,1 % dintre adulţi cu vârsta de 18 ani şi peste, conform Eurostat.

Dintre statele membre ale UE, cele mai mari procente de copii expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială au fost înregistrate anul trecut în România (41,5%), Spania (33,4%) şi Bulgaria (33,0%).

Pe de altă parte, la celălalt capăt al listei se află Slovenia (11,0%), Finlanda (13,2%) şi Cehia (13,3%).

În 18 din cele 27 de state membre ale UE, copiii erau mai expuşi riscului de sărăcie sau de excluziune socială decât adulţii.

Cele mai mari decalaje între cele două grupe de vârstă au fost înregistrate în Luxemburg (10,5 puncte procentuale; pp), România (8,7 pp), Spania şi Austria (ambele 6,8 pp).

Dimpotrivă, adulţii au prezentat un risc mai mare de sărăcie sau de excluziune socială în comparaţie cu copiii în 9 state membre (Letonia, Estonia, Danemarca, Croaţia, Slovenia, Lituania, Ţările de Jos, Finlanda şi Polonia).

Cele mai mari decalaje între cele două grupe de vârstă dintre aceste 9 ţări au fost observate în Letonia (7,4 pp), Estonia (6,0 pp) şi Danemarca (4,0 pp).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
copii,
sărăcie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.