România are în continuare cei mai mulţi morţi pe şosele raportat la milionul de locuitori şi una dintre cele mai mici reţele de autostrăzi din Europa

Autor: Răzvan Botea Postat la 23 noiembrie 2021 38 afişări

România are în continuare cei mai mulţi morţi pe şosele raportat la milionul de locuitori şi una dintre cele mai mici reţele de autostrăzi din Europa

România a rămas ţara din Uniunea Europeană cu cele mai multe victime accidente mortale pe şosele, cu un număr de 96 de morţi la un milion de locuitori în 2019, aproape dublu faţă de media europeană (52), cele mai recente date ale Eurostat, Biroul European de Statistică. Statistica oficială privind numărul de locuitori, însă, arată în continuare o populaţie de circa 19 mil. de locuitori în România, însă se estimează că în ultimii 10 ani au emigrat peste 3,5 mil. de români. Astfel, statistica  privind numărul de morţi pe şoselele României raportat la milionul de locuitori arată mult mai sumbru în realitate.

Cu 920 de kilometri de autostrăzi, România are şi una dintre cele mai reduse reţele de şosele de mare viteză din  Uniunea Europeană. Spre comparaţie, Ungaria are o reţea de 1.715 km de autostrăzi, dar o suprafaţă la mai bine de jumătate faţă de România. Ca număr de kilometri de autostradă, România este în ligă cu ţări din afara Uniunii Europene, ca de exemplu Belarus, care are o suprafaţă mai mică decât a României şi 815  km de autostrăzi în 2019 sau Serbia, care are 925 de km de autostradă, dar suprafaţa la jumătate faţă de cea a României. În 2020, în România s-au inaugurat 54 de kilometri de autostradă, iar în ultimii 10 ani media a fost de 31 de km de autostradă inauguraţi pe an.

Aceste date se reflectă şi în numărul de victime al accidentelor rutiere raportate la milionul de locuitori. După România, pe penultimul loc în UE la capitolul „şosele sigure” este Bulgaria, cu 90 de morţi la milionul de locuitori.

Bulgaria are o reţea de 830 de km de autostrăzi, dar suprafaţa la jumătate faţă de România.

Cele mai sigure şosele sunt în Suedia (22 de morţi la milionul de locuitori), Irlanda (29) şi Malta (32).

În ceea ce priveşte clasificarea pe regiuni a acestor date, regiunea Sud- Est a României (judeţele Constanţa, Buzău, Tulcea, Galaţi, Vrancea şi Brăila) sunt în topul european al morţilor pe şosele cu 111 morţi/milionul de locuitori. Zonele cu cel mai mic număr de morţi pe şoselele româneşti sunt şi cele mai dezvoltate: regiunea de Nord-Vest (87 de morţi/milionul de locuitori) şi Bucureşti Ilfov (47).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
decese,
sosele,
romania,
locuitori,
autostrazi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.