România a înregistrat în primul trimestru cea mai mare creştere a PIB din UE

Autor: Marius Oncu Postat la 15 mai 2014 35 afişări

România a înregistrat în primul trimestru, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai puternic avans al Produsului Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeană (UE), de 3,8%, în timp ce media UE s-a situat la 1,4%, arată date publicate, joi, de Eurostat.

Polonia, cu 3,5% a consemnat a doua mare rată de creştere în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă din 2013, urmată de Ungaria, cu 3,2%, şi Marea Britanie, cu 3,1%.

Cele mai mari rate de contracţie a fost consemnate în Cipru, de 4,1%, Estonia, de 1,5%, şi Grecia, de 1,1%.

Dintre cele 28 de state membre UE, 15 au consemnat o evoluţie anuală pozitivă a PIB în primul trimestru, şase au raportat contracţie, în timp ce Danemarca, Irlanda, Croaţia, Luxemburg, Malta, Slovenia şi Suedia nu au transmis date către Eurostat.

În zona euro, PIB a avansat cu 0,9%.

Germania, cea mai mare economie din zona euro a înregistrat un avans de 2,3% faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, în timp ce Franţa, a doua ca mărime, a crescut cu 0,8%. În Italia, PIB a scăzut cu 0,5%, iar în Spania a avansat cu 0,6%.

Raportat la trimestrul al patrulea, România a înregistrat în primele trei luni ale anului o rată de creştere a PIB de 0,1%, inferioară mediei UE de 0,3%.

Polonia şi Ungaria, cu rate de 1,1%, urmate de Marea Britanie şi Germania cu câte 0,8% au consemnat cele mai mari creşteri din UE raportate la perioada similară a anului trecut. Cele mai puternice scăderi au fost raportate de Olanda, de 1,4%, Estonia, de 1,2%, Cipru şi Portugalia, ambele cu rate de contracţie de 0,7%.

De asemenea, economia Italiei s-a contractat în primul trimestru şi comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, cu 0,1%, în timp ce Spania a obţinut un avans de 0,4%.

În rândul statelor UE, 12 au avut o evoluţie pozitivă faţă de primul trimestru din 2013, în şase PIB a scăzut, în timp ce în Franţa şi Cehia a stagnat, iar Danemarca, Irlanda, Croaţia, Luxemburg, Malta, Slovenia, Suedia şi Grecia nu au transmis date.

În zona euro, PIB a urcat cu 0,2% în primul trimestru, faţă de acelaşi interval din 2013.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ROMANIA,
ROMÂNIAECONOMIE,
/actualitate/romania-a-inregistrat-in-primul-trimestru-cea-mai-mare-crestere-a-pib-din-ue-12628043
12628043
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.