România a decis să administreze vaccinul AstraZeneca tuturor persoanelor, indiferent de vârstă.

Autor: Andreea Tobias Postat la 08 aprilie 2021 185 afişări

România a decis să administreze vaccinul AstraZeneca tuturor persoanelor, indiferent de vârstă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că în România situaţia epidemiologică generată de pandemie este îngrijorătoare, cu circa 4.500 de cazuri noi de COVID-19 raportate în fiecare zi şi peste 150 de decese.

„Se constată că la 100 de oameni diagnosticaţi cu COVID-19 2,5 persoane decedează. Practic aceasta este rata de fatalitate înregistrată la acest moment. Din păcate s-a observat o tendinţă de creştere a gravităţii cazurilor de COVID-19 inclusiv la rândul populaţiei tinere”, a afirmat Gheorghiţă.

Acesta a reiterat ideea că evenimentele trombotice raportate sunt foarte rare, iar beneficiile vaccinării depăşesc categoric riscurile care survin după vaccinare.

„Este foarte important să continue vaccinarea împotriva COVID-19 cu toate produsele vaccinale disponibile şi la parametri cât mai ridicaţi. Este imperios necesar ca un procent cât mai ridicat din populaţie să se vaccineze cât mai curând posibil pentru a opri efectele negative ale acestei pandemii. Temporizarea vaccinării sau renunţarea la vaccinare ne poate duce în faţa unor forme severe de îmbolnăvire atât pe noi, cât şi pe cei din jurul nostru. Mai mult decât atât, ne poate compromite atingerea acelei imunităţi de grup pe care dorim cu toţii să o atingem tocmai pentru a stopa şi a diminua efectele nocive ale pandemiei mai mult”, a afirmat medicul.

În urma şedinţei de lucru care a avut loc joi, România continuă vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă.

De asemenea, persoanele vaccinate cu prima doză vor continua rapelul cu acelaşi tip de vaccin, iar persoanele care după prima doză de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicaţie de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca.

„De asemenea, în urma investigaţiilor medicale pentru acele posibile cazuri se va decide oportunitatea continuării schemei de vaccinare cu un alt tip de vaccin”, a declarat Gheorghiţă.

EMA a decis că beneficiile vaccinării depăşesc riscurile acestor eventuale efecte secundare. EMA a precizat clar că nu s-au identificat factori de risc legaţi de sex, de vârstă, motiv pentru care nu au fost restrânse condiţiile de utilizare. Cu toate acestea, Spania, Italia şi Belgia au limitat utilizarea vaccinului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
astrazeneca,
decizie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.