Roman Abramovici a fost surprins la negocierile de marţi dintre Rusia şi Ucraina. Ambasador ucrainean: Nu ştiu dacă încearcă să-şi cumpere o cale de scăpare sau dacă este cu adevărat util negocierilor

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 31 martie 2022 70 afişări

Roman Abramovici a fost surprins la negocierile de marţi dintre Rusia şi Ucraina. Ambasador ucrainean: Nu ştiu dacă încearcă să-şi cumpere o cale de scăpare sau dacă este cu adevărat util negocierilor

Un ambasador ucrainean a declarat că „habar nu are” ce face Roman Abramovici la negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina, potrivit Business Insider.

Oligarhul rus a fost văzut participând marţi la negocierile dintre cele două ţări la Istanbul. A fost fotografiat stând în capătul sălii în care au avut loc discuţiile.

Vadym Prystaiko, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, a declarat pentru BBC: „Nu am idee ce crede că face domnul Abramovici la negocierile de pace. El nu face parte din echipa de negocieri”.

„Nu ştiu dacă încearcă să-şi cumpăre o cale de scăpare sau dacă este cu adevărat util negocierilor, este foarte greu de spus”, a adăugat Prystaiko. Nu este clar dacă Prystaiko a fost el însuşi prezent la discuţii.

Natura rolului lui Abramovici în discuţii este, de asemenea, neclară.

Atât Rusia, cât şi Ucraina au spus că oligarhul nu este un membru oficial al echipelor lor de negocieri, a raportat BBC.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat marţi reporterilor că Abramovici a fost prezent la negocieri pentru a „permite anumite contacte” între ambele părţi, a informat Reuters. Peskov a mai spus că Rusia a „aprobat” participarea lui Abramovici la discuţii, a informat The New York Times.

O persoană familiarizată cu discuţiile, care a vorbit sub condiţia anonimatului, a declarat pentru Times că Abramovici s-a apropiat de Rustem Umerov — un membru cheie al echipei de negocieri a Ucrainei — dorind să-şi aducă contribuţia la încetarea războiului.

Marţi nu a fost prima dată când Abramovici a apărut la discuţiile dintre cele două ţări de la invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie.

El a luat parte la o rundă publică de negocieri în Belarus la patru zile după începutul conflictului şi de atunci a zburat între Ucraina, Rusia, Turcia şi Israel, a raportat Times.

Abramovici s-a întâlnit, de asemenea, cu preşedintele rus Vladimir Putin la începutul acestei luni, înmânându-i personal liderului rus o notă a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a informat The Times of London. Putin a respins nota, potrivit publicaţiei.

Wall Street Journal a raportat că Zelenski a cerut Statelor Unite să nu-l sancţioneze pe Abramovici deoarece acesta ar putea fi de ajutor în negocierile de pace. Cu toate acestea, guvernul Marii Britanii l-a sancţionat pe oligarhul rus, patronul clubului de fotbal Chelsea.

Journal şi Bellingcat au raportat că Abramovici împreună cu un grup de negociatori ucraineni au suferit simptomele unei posibile otrăviri la începutul lunii martie. Kremlinul a respins raportul, numindu-l drept dezinformare. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.