Roche lansează o nouă moleculă împotriva melanomului metastatic după investiţii de un miliard de euro

Postat la 26 septembrie 2012 76 afişări

Roche România lansează astăzi oficial în ţara noastră, Zelboraf (vemurafenib), medicament personalizat destinat tratamentului melanomului metastatic. Medicamentul se eliberează numai pe baza unei prescripţii medicale şi este destinat tratamentului pacienţilor adulţi cu melanom metastatic sau inoperabil, cu mutaţia BRAFV600 pozitivă, cea mai agresivă formă a cancerului de piele.

În cazul a 50% dintre pacienţii diagnosticaţi cu melanom, boala este cauzată de o mutaţie genetică a unei proteine - BRAF V600 - ce este implicată în creşterea celulelor normale şi supravieţuirea celulară. Prezenţa acestei mutaţii conduce la o creştere excesivă a celulelor şi la apariţia cancerului.

Zelboraf este un medicament sub formă de tablete, cu administrare orală, conceput special pentru tratamentul acestor pacienţi. Mutaţia proteinei BRAF V600 se diagnostichează prin intermediul unui test din tumoră, disponibil şi în ţara noastră, acest pas fiind obligatoriu pentru selectarea pacienţilor care pot beneficia de tratament cu Zelboraf (vemurafenib).

"Această lansare este o veste importantă pentru pacienţii diagnosticaţi cu melanom metastatic cu mutaţia BRAF V600 pozitivă, întrucât Zelboraf are efecte deosebite în cazul acestor pacienţi, fiind astfel un exemplu excelent al beneficiilor pe care medicina personalizată le aduce pacienţilor şi medicilor. Cu alte cuvinte, tratăm exact acei pacienţi despre care ştim că vor răspunde la tratament", a declarat Dana Stănculeanu, medic la Institutul Oncologic din Bucureşti, cu ocazia lansării medicamentului.

Importanţa acestui nou tratament pentru melanomul metastatic este dovedită atât de ritmul accelerat în care autorităţile de reglementare au aprobat medicamentul, cât şi de timpul record în care Roche a reuşit să dezvolte şi să pună la dispoziţia pacienţilor această opţiune terapeutică. Roche s-a implicat în dezvoltarea acestei molecule în anul 2006, iar primele rezultate din studiile clinice au fost disponibile în anul 2010, medicamentul fiind înregistrat în Statele Unite în 2011 şi în Uniunea Europeană în 2012. În medie, procesul de dezvoltare al unui nou medicament durează peste 10 ani, costurile fiind estimate la aproximativ un miliard de euro pentru o singură moleculă.

Conform statisticilor, în ţara noastră sunt diagnosticate anual aproximativ 900 de cazuri de melanoma, însă specialiştii consideră că această boală este mult subdiagnosticată, cu atât mai mult cu cât, în medie, numai unul din 4 pacienţi cu melanom metastatic trăieşte încă un an după momentul diagnosticării. Este preconizat că numărul persoanelor diagnosticate cu melanom, din ţările dezvoltate, se va dubla în următorii zece ani, de la 138.000 de cazuri pe an la 227.000 până în 2019.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
roche,
melanom,
investitii,
zelboraf
/actualitate/roche-lanseaza-o-noua-molecula-impotriva-melanomului-metastatic-dupa-investitii-de-un-miliard-de-euro-10122993
10122993
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.