LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Paradoxul pieţei de birouri

ROBOR la 3 luni mai face un pas în spate şi încheie săptămâna la 7,98%

Autor: Cristina Bellu Postat la 12 august 2022 20 afişări

ROBOR la 3 luni mai face un pas în spate şi încheie săptămâna la 7,98%

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat vineri la 7,98%, în scădere faţă de joi, când a fost cotat la 8,02%, arată datele publicate de BNR.

La începutul săptămânii, pe 8 august, indicele afisa valoarea de 8,14%, dar după ce guvernatorul BNR a ieşit marţi cu declaraţia că băncile „au sărit calul“ cu creşterea acestui indice, valoarea ROBOR a început să descrescă treptat.

Tot vineri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 8,13% de la 8,19% joi, în timp ce indicele  ROBOR la 12 luni, a fost cotat la 8,27% faţă de 8,30%

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Indicele ROBOR din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat. ROBOR la 3 luni şi la 6 luni, referinţele la creditele cu dobânzi variabile luate de români până în luna mai 2019, au sărit peste 8%, în timp ce în iulie dobânda-cheie a fost stabilită la 4,75%, iar în această lună a fost majorată de BNR la 5,5%.

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România preconizează că indicele ROBOR la 3 luni va atinge 7,95% în următoarele 12 luni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ROBOR la trei luni,
indice,
bnr,
dobanzi,
scadere,
credite

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.