Rezerva Federală luptă cu tot ce are împotriva inflaţiei: Fed urmează să majoreze dobânzile cu 0,75 puncte procentuale pentru a patra oară consecutiv

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 02 noiembrie 2022 27 afişări

Rezerva Federală luptă cu tot ce are împotriva inflaţiei: Fed urmează să majoreze dobânzile cu 0,75 puncte procentuale pentru a patra oară consecutiv

Rezerva Federală va majora miercuri, pentru a patra oară consecutiv, dobânda de referinţă cu 0,75 puncte procentuale, în timp ce continuă lupta sa de lungă durată pentru a reduce inflaţia persistentă din SUA, scrie Financial Times.

Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă este aşteptat să ridice rata fondurilor federale la un nou interval ţintă de 3,75% până la 4% în urma reuniunii sale de două zile, intensificându-şi controlul asupra unei economii care se dovedeşte a fi mai rezistentă decât se aştepta în faţa unei înăspriri monetare agresive.

Decizia Fed de a continua majorarea supradimensionată a ratelor de dobândă vine în contextul în care există tot mai multe dovezi că cea mai acută problemă a inflaţiei din ultimele decenii nu se ameliorează. Aceasta în ciuda semnelor că cererea de consum începe să se răcească, iar piaţa imobiliară a încetinit dramatic sub povara spiralei ratelor ipotecare, care săptămâna trecută au depăşit 7 procente.

Datele publicate de la reuniunea din septembrie au arătat o nouă accelerare a creşterii preţurilor de consum într-o gamă largă de bunuri şi servicii, ceea ce sugerează că presiunile inflaţioniste subiacente devin tot mai bine înrădăcinate. De asemenea, piaţa forţei de muncă rămâne foarte tensionată, cu o creştere puternică a salariilor şi o revenire a locurilor de muncă vacante.

Decizia de miercuri va muta rata fondurilor federale şi mai mult în teritoriul "restrictiv", ceea ce înseamnă că va înăbuşi mai puternic activitatea economică.

Având în vedere cât de mult Fed a ridicat deja dobânzile - de la aproape zero în luna martie - înalţi oficiali şi economişti poartă discuţii tot mai urgente despre momentul în care banca centrală americană ar trebui să încetinească ritmul de creştere a ratelor, mai ales că schimbările de politică monetară au nevoie de timp pentru a se filtra în economie.

Fed a introdus pentru prima dată noţiunea de „încetinire la momentul oportun” în iulie, iar previziunile publicate la reuniunea din septembrie sugerează susţinerea unei astfel de mişcări în decembrie. La reuniunea din septembrie, majoritatea oficialilor au estimat că rata fondurilor federale va ajunge la 4,4% până la sfârşitul anului, ceea ce indică o reducere a creşterii ratei cu jumătate de punct luna viitoare.

Economiştii sunt îngrijoraţi de faptul că, prin prelungirea programului său agresiv de înăsprire, Fed riscă să declanşeze o încetinire economică mai pronunţată decât este necesar, precum şi instabilitate pe pieţele financiare. Unii observatori ai Fed avertizează că recentele focare de aprindere de pe piaţa obligaţiunilor guvernamentale din Marea Britanie, care au necesitat intervenţia Băncii Angliei, oferă un exemplu de precauţie.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.