Revista presei economice din Romania

Postat la 08 octombrie 2010 14 afişări

Subiecte ale ziarelor centrale de vineri: un ghid pentru micii investitori in energie verde, un drive-test cu Duster pana la Muntele Athos si inapoi, un calcul al riscului creditelor ipotecare in euro si o explicatie pentru retragerea CES din investitia de la Cernavoda.

"Cati bani trebuie sa dai ca sa fii 'baiat destept' cu energie verde: ABC-ul micului investitor in mori de vant", titreaza Gandul: daca nu ai de gand sa devii un mare producator de energie verde, specialistii recomanda investitia intr-o miniturbina eoliana, de aproximativ 15.000 de euro. Marea Neagra inghite rapid statiunile de pe Litoral; in ultimii 30 de ani, Romania a pierdut peste 2.400 de hectare de plaje, inclusiv din cauza digurilor ridicate in anii '70-'80 pentru protectia porturilor.

Compania ceha CEZ a decis sa se retraga din proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda pentru a majora investitiile in propria tara, explica Adevarul, in timp ce in Romania, cea mai mare problema a companiei sunt datoriile de peste 100 de milioane de euro pe care le are de recuperat de la clientii rau-platnici. Vanzarile de bunuri alimentare si produse de curatenie marci proprii ale magazinelor (Aro, Cora, Winny, Carrefour) s-au dublat in ultimii doi ani, pe fondul crizei.

Evenimentul Zilei face un drive-test cu Duster pana la Muntele Athos si inapoi, in total 3.000 km, conchizand ca masina trece "cu brio" proba de anduranta. In timp ce criza a rarit investitorii straini in Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri de la Chisinau, cu o avere estimata la 2,5 miliarde dolari, se pregateste sa isi extinda afacerile in Romania, mai precis "in birouri si hoteluri".

Podul Prieteniei II intarzie de frica hotilor: partea romana vrea sa monteze linia de alimentare cu energie electrica a caii ferate de peste podul Calafat-Vidin abia o data cu furnizarea energiei de catre bulgari, caci altfel cablurile risca sa fie furate, scrie Romania Libera. "Am renuntat la o serie intreaga de investitii, nu lucrari in curs, pentru a pastra subventia la caldura in acest sezon", declara primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

"Maternitatile private pun presiune pe sistemul de stat: una din zece femei alege sa nasca la privat in Capitala", conchide o analiza a Ziarului Financiar; la un cost mediu al nasterii de 1.700 de euro, rezulta ca privatii incaseaza din aceste servicii peste 5 mil. euro la nivel de tara. Cat de mare este riscul ipotecarelor in euro? Este un risc, dar nu e mare, sustine acelasi ziar, desi ultimele luni au adus o tendinta de crestere mai rapida a restantelor la imprumuturile in euro decat la cele in lei.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-7456334
7456334
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.