Revista presei economice din Romania

Postat la 17 august 2010 8 afişări

Flexibilizarea pietei muncii, atat de mult ceruta de investitori, ar putea fi decisa de Guvern prin asumarea raspunderii; Johnson Controls deschide o fabrica la Craiova; principala etapa a restructurarii administratiei locale s-a incheiat, insa statul nu pare a sti care sunt economiile de pe urma ei.

Guvernul este decis sa modifice Codul Muncii pana in luna octombrie, fie si prin asumarea raspunderii in Parlament, anunta Evenimentul Zilei; noua lege ar trebui sa stimuleze angajarea in regim part-time si sa "flexibilizeze" contractului individual de munca, contractul colectiv de munca si salariile. Atac cu preturi mici la centrale termice: celor care se debranseaza de la sistemul centralizat de incalzire li s-au pregatit oferte promotionale.

Finantele nu renunta la dobanzile de pana in 7% si se imprumuta iarasi prin titluri de stat, insa doar cu o treime din valoarea programata initial, informeaza Gandul. Dupa ce ajunsese la o cota de 36% din pia­ta la inceputul anului, contrabanda cu tigari s-a redus cu 14%, pe fondul schimbarilor legislative, ceea ce inseamna ca pierderile la bugetul statului vor fi mai mici cu aproape 170 milioane de euro in 2010.

Cat mai platim pentru manopera unei case? Fata de perioada 2007-2008, mesterii au redus tarifele cu peste 25%, pe fondul lipsei de comenzi, dar si al micsorarii preturilor la materialele de constructii, socoteste Adevarul. Recordul recent de noua ore de intarziere a unui tren al CFR nu l-a impresionat pe ministrul transporturilor, Radu Berceanu, care invoca in continuare "greaua mostenire" si lipsa de bani; Romania a investit in reparatii si modernizari 147 de euro pe kilometrul de cale ferata, fata de 8.500 de euro in Bulgaria.

Johnson Controls, unul dintre principalii parteneri ai Dacia, este primul furnizor Ford care ajunge la un acord pentru deschiderea unei fabrici in Craiova, scrie Romania Libera. Daca de la 1 ianuarie 2011 va intra in vigoare ordinul BNR ca toate bancile sa-si raporteze rezultatele dupa standardele contabile internationale, primele care vor avea de castigat vor fi bancile listate (BRD, Banca Transilvania si Carpatica) si CEC, care pana acum au raportat conform standardelor romanesti, mai dure.

Principala etapa a restructurarii administratiei locale s-a incheiat ieri, insa Guvernul nu pare a sti care sunt economiile facute prin eliminarea din administratie a 53.000 de bugetari, singura cifra enuntata de vreun oficial fiind de 1,5 mld. lei in 2010 (0,3% din PIB), estimare a ministrului administratiei Vasile Blaga, constata Ziarul Financiar. Piata valutara este mai animata decat vara trecuta, cu schimburi de 35 miliarde de euro in iulie, cu 26% mai mult decat in aceeasi luna a lui 2008.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-6917008
6917008
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.