Revista presei economice din Romania

Postat la 18 aprilie 2010 12 afişări

Despre troc ca mijloc de plata pentru criza si despre pagubele produse de oprirea traficului aerian din cauza eruptiei vulcanului islandez scriu, printre altele, ziarele de luni.

Trocul a ajuns moneda de schimb a patronilor pe timp de criza, in special in sectorul de constructii si cel imobiliar, conchide Gandul, referindu-se la relatiile contractuale ale companiilor in contextul lipsei de lichiditati si al intarzierilor la plata contractelor de catre stat. Radu Berceanu vorbeste despre "regii asfaltului": e un business bun constructia de drumuri, pe de o parte pentru acestia, care isi pun adaosuri de 10%, pe de alta parte pentru stat, care le impoziteaza masinile de lux.

Evenimentul Zilei explica firmelor ce au de facut daca se trezesc cu penalitati de intarziere de la fisc, chiar daca si-au achitat contributiile sociale inainte de termen, dar si-au depus declaratiile cu cateva zile mai tarziu. Acelasi ziar precizeaza ca, potrivit unei modificari introduse in Codul fiscal, persoanele cu venituri din drepturi de proprietate intelectuala, contracte de agent, comision, conventii civile sau expertize contabile vor avea posibilitatea sa opteze pentru impozitul cu retinere la sursa, scapand astfel de depunerea declaratiei de venit.

"Partenerii statului, alesi pe spranceana", scrie Adevarul despre noua lege a parteneriatului public-privat, care impune reguli stricte pentru investitori: numai autoritatea publica poate initia parteneriate, iar la retragerea unilaterala a partenerului privat, acesta pierde toata investitia. Din alt proiect, apartinand Ministerului Economiei, reiese ca Romania poate obtine 1-2 miliarde de euro din vanzarea catre alte state a surplusului de unitati ce stabilesc limita emisiilor de dioxid de carbon atribuite prin Protocolul de la Kyoto.

Versiunea indiana a Daciei Logan are vanzari dezamagitoare, constata Romania Libera, dupa ce autoritatile din India au introdus o taxa de 22% pentru masinile mai lungi de patru metri. Alt subiect priveste pierderile suferite de traficul aerian mondial din cauza norului de cenusa eliberat de eruptia vulcanului islandez, care le-ar depasi pe cele inregistrate dupa atentatele din 11 septembrie 2001, apreciaza Asociatia Internationala a Transporturilor Aeriene si Organizatia Aviatiei Civile Internationale.

Oprirea traficului aerian aduce importatorilor de fructe de mare pierderi de circa 10.000 de euro, a socotit Ziarul Financiar, luand in calcul cei mai importanti cinci jucatori de pe piata importului si a distributiei de fructe de mare. Pe de alta parte, calculeaza cotidianul, daca ar fi avut loc acum zece ani, intreruperea traficului ar fi afectat de cinci ori mai putini pasageri din Romania; numarul de pasageri a crescut de la 2 milioane in 1999 la peste 9 milioane de persoane anul trecut.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-5944831
5944831
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.