Revista presei economice din Romania

Postat la 15 aprilie 2010 23 afişări

Rezilierea contractului cu constructorii pentru autostrada Comarnic-Brasov si necunoscutele restructurarii din sectorul bugetar ocupa spatii importante in paginile economice ale ziarelor de azi.

"Le-am spus constructorilor in franceza ca ce vor ei e politie - catuse - puscarie", declara ministrul Radu Berceanu pentru Gandul, comentand denuntarea de catre consortiul Vinci-Aktor, din lipsa de finantare, a contractului pentru constructia autostrazii Comarnic-Brasov. Consortiul Vinci-Aktor ar fi trebuit sa atraga de pe piata finantari de 1,5 miliarde de euro. Tot Gandul se refera pe larg la motivele pentru care bancile pierd sau reusesc sa-si pastreze clientii: cei mai fideli, conform unui sondaj, sunt clientii CEC, ai ING si ai Bancii Transilvania.

Marea restructurare a sectorului public va fi pusa pe hartie in mai putin de o luna, sustine Evenimentul Zilei, adaugand ca deocamdata nu s-a decis de unde se vor taia cheltuielile decat in cele peste 200 de agentii guvernamentale, in timp ce la nivelul intregului sistem bugetar, lucrurile mai dureaza inca trei saptamani, conform standardelor de cost trimise la FMI. Ziarul isi continua seria de articole despre turismul rural in judetul Buzau, unde constata ca numai 20 de proprietari si-au inscris pensiunile in programul "Vacante la tara".

De fapt, explica Adevarul, "Guvernul s-a incurcat in numararea celor pe care trebuie sa-i disponibilizeze anul acesta" potrivit acordului cu FMI. Doar cei de la Transporturi si-au facut planul la concedieri, in timp ce ministerele Muncii, Sanatatii si Internelor n-au nici cifre, nici calendare de disponibilizari. Tot in Adevarul avem detalii despre datoriile totale acumulate de Compania de Autostrazi - peste 1,7 miliarde de lei, din care numai Dorinel Umbrarescu de la UMB Spedition, unul dintre "regii asfaltului", are de recuperat peste 580 de milioane.

Modul cum functioneaza CET-urile si calitatea retelei de transport influenteaza tariful gigacaloriei in orase: conform statisticilor oficiale, citate de Romania Libera, daca in Ploiesti, localnicii platesc doar 117 lei/Gcal, in Giurgiu tariful ajunge la aproape 218 lei/Gcal. In Bucuresti, consumatorii casnici platesc 119 lei/Gcal, dar tariful ar putea creste anul acesta la 170 lei, intrucat primaria afirma ca nu-si mai poate permite plata subventiei. Acelasi ziar detaliaza o ancheta a unei comisii parlamentare care a constatat ca birocratia si prostul management din institutiile de stat care se ocupa de imbunatatiri funciare si irigatii au produs prejudicii totale de 15 miliarde de euro.

Listarea actiunilor Bursei de Valori Bucuresti pe propria piata, cea mai importanta listare din 2008 incoace, i-ar face milionari in euro pe cei circa 50 de actionari care au participatii de peste 80% din capitalul Bursei, informeaza Ziarul Financiar. BVB ar urma sa ajunga la cota bursei in urmatoarele doua luni. Alt subiect este piata muncii: salariile nete pe care le primesc tinerii care vor sa se angajeze variaza intre 300 si 1.200 de euro net pe luna, cel mai bine platiti fiind softistii. De la inceputul crizei, salariile au scazut in medie cu circa 20%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-5900192
5900192
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.