​Retragerea companiilor occidentale din Rusia se va accelera, urmând exemplul giganţilor din energie BP şi Shell

Autor: Ramona Cornea Postat la 01 martie 2022 95 afişări

​Retragerea companiilor occidentale din Rusia se va accelera, urmând exemplul giganţilor din energie BP şi Shell

Mai multe companii occidentale ar urma să se retragă din Rusia marţi, corporaţiile şi investitorii din diverse industrii urmând exemplul firmelor din sectorul energiei BP şi Shell, care au abandonat piaţa unde aveau afaceri de miliarde de dolari după invazia Ucrainei, scrie agenţia de presă Reuters. 

Bănci de top, companii aeriene, producători auto şi alţii au redus livrările, au încetat parteneriatele, considerând acţiunile Rusiei inacceptabile. 

Spre sfârşitul zilei de luni, compania Warner Bros. a declarat că a retras lansarea de săptămâna aceasta a filmului „Batman” de pe ecranele ruseşti, în urma unui anunţ din partea Walt Disney Co în care a afirmat că va întrerupe lansarea de filme în cinematografele în Rusia.

Mai mult, Mastercard afirmă că a blocat reţelele de plată a mai multor instituţii financiare ca urmare a sancţiunilor care au fost impuse Rusiei. Occidentul a sancţionat Rusia cu o serie de măsuri, inclusiv închiderea spaţiului aerian pentru aeronavele ruseşti, închiderea unor bănci ruseşti din reţeaua financiară globală SWIFT şi restricţionarea capacităţii Moscovei de a-şi folosi rezervele valutare străine în valoare de 630 de miliarde de dolari.

Companiile Shell, BP şi Equinor au spus că vor părăsi Rusia, cu toată că ţara bogată în resurse energetice, punând presiune asupra altor companii occidentale cu participaţii în proiecte ruseşti de petrol şi gaze, cum ar fi ExxonMobil şi TotalEnergies, transmite Reuters. 

Marii producători de automobile şi camioane au întrerupt exporturile către Rusia, inclusiv Volvo şi GM, deşi împreună cele două companii vând doar aproximativ 12.000 de vehicule pe an în Rusia. Ford Motor, care deţine un pachet de acţiuni de 50% din trei fabrici din Rusia, nu a vorbit foarte mult despre planurile sale, în afară de a spune că urmăreşte să gestioneze impactul asupra operaţiunilor sale şi să menţină siguranţa angajaţilor.

Meta Platforms Inc, compania-mamă a Facebook, va restricţiona accesul la instituţiile media de stat ruse RT şi Sputnik pe platformele sale din Uniunea Europeană, după cum a declarat luni şeful afacerilor globale al companiei, citat de Reuters, în conformitate cu măsuri similare ale marilor companii de tehnologie din SUA.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
companii,
retragere,
lansare,
miliarde,
abandon

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.