Reteta franceza

Postat la 07 februarie 2006 1 afişăre

Carrefour si Cora au implementat modelul francez de hipermarketuri pe piata romaneasca. Pe urme le calca acum un alt mare retailer francez, Auchan, care intentioneaza sa intre in Romania.

Carrefour si Cora au implementat modelul francez de hipermarketuri pe piata romaneasca. Pe urme le calca acum un alt mare retailer francez, Auchan, care intentioneaza sa intre in Romania.

Auchan intentioneaza sa deschida cat de curand un hipermarket in Romania, afirma surse din piata. De afacerile grupului francez pe piata autohtona se ocupa Regis Mougel, fostul director general al Cora Hypermarche Romania, au precizat aceleasi surse, insa Mougel nu a dorit sa comenteze informatiile pentru BUSINESS Magazin. Auchan este al doilea lant de hipermarketuri din Franta si se numara printre cei mai mari 25 de retaileri din lume.

In ultimii ani, Auchan s-a extins puternic in estul Europei, compania franceza numarandu-se printre cei mai importanti retaileri din Polonia, Ungaria si Rusia. Primul pas in fostele state socialiste a fost facut in 1996, in Polonia. In prezent, 19 hipermarketuri functioneaza in Polonia sub marca Auchan, dintre care trei sunt operate in parteneriat cu grupul Schiever, carora li se adauga 11 supermarketuri sub brandul Elea. In Ungaria, primul hipermarket a fost deschis in 1998, iar acum functioneaza noua magazine Auchan. Cea mai proaspata intrare din estul Europei a fost consemnata in Rusia, in august 2002, dar numarul magazinelor Auchan de pe piata rusa a ajuns deja la sase.

In contextul extinderii spre est, o privire mai accentuata spre Romania pare logica, mai ales ca piata autohtona este una dintre cele mai slab dezvoltate din centrul si estul Europei in privinta prezentei retailerilor straini.

Lucrurile incep sa se schimbe. Compania germana Kaufland lucreaza deja la primele sale hipermarketuri, iar intrarea Auchan va incinge in curand piata. Mai ales ca un alt operator important, Real - divizia de hipermarketuri a grupului german Metro - intentioneaza, de asemenea, sa intre pe piata romaneasca, potrivit unor alte surse din piata. In plus, alte mari grupuri din retailul european "adulmeca" situatia din Romania.

De altfel, si Auchan analizeaza de mai multi ani piata romaneasca. Insa primul venit a fost Carrefour, printr-un joint-ven-  ture cu compania italiana Hyparlo. Primul hipermarket Carrefour a fost deschis in Bucuresti in 2001, iar in prezent numarul magazinelor Carrefour a ajuns la patru.

In 2003, si-a facut aparitia primul concurent al Carrefour. Grupul Louis Delhaize a deschis primul hipermarket Cora tot in Bucuresti. Spre finalul acestui an, va fi inaugurat si al doilea magazin, amplasat de asemenea in Capitala.

Succesul inregistrat de primii retaileri intrati pe piata au atras interesul altor mari jucatori din comertul international. Iar dupa ce au studiat potentialul romanesc, multi dintre acestia au decis sa intre pe piata autohtona. Iar o tara cu 20 de milioane de locuitori, care este pe punctul de a adera la Uniunea Europeana este foarte atractiva pentru aceste companii.

Iar aceasta situatie l-a facut recent pe unul dintre cei mai renumiti consultanti din domeniul retailului sa afirme ca Romania este pregatita sa primeasca alti doi giganti ai comertului.  Grupul britanic Tesco si concernul american Wal-Mart vor deschide in doi-trei ani primele lor magazine din Romania, a declarat recent, la Bucuresti, Brian Moore, director general al firmei de consultanta EMR-Namnews.

Iar cei care sunt deja prezenti isi fac inca de pe acum planurile pentru a rezista concurentei. Se va impune in mintea consumatorului roman modelul francez de hipermarketuri? 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Reteta franceza
/actualitate/reteta-franceza-979295
979295
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.