Reţeaua de librării Diverta, care şi-a cerut insolvenţa, într-o scrisoare către angajaţi: În nenumărate discuţii cu guvernul, ni s-a promis un grant care ne-ar fi salvat, dar care nu a mai venit

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 21 iunie 2021 492 afişări

Cele trei luni din 2020 în care librăriile Diverta au fost închise au dus la un nivel scăzut al vânzărilor, la pierderi şi datorii, este mesajul transmis de companie către angajaţii săi, un mesaj în care este anunţată insolvenţa companiei.

Reţeaua de librării Diverta, care şi-a cerut insolvenţa, într-o scrisoare către angajaţi: În nenumărate discuţii cu guvernul, ni s-a promis un grant care ne-ar fi salvat, dar care nu a mai venit

Cele trei luni din 2020 în care librăriile Diverta au fost închise au dus la un nivel scăzut al vânzărilor, la pierderi şi datorii, este mesajul transmis de companie către angajaţii săi, un mesaj în care este anunţată insolvenţa companiei.

„Vă anunţ, cu tristeţe, că Diverta a fost nevoită să ceară intrarea în procedură de insolvenţă. În pandemie, magazinele noastre au fost închise timp de trei luni. Le-am redeschis, dar vânzările au continuat să fie la un nivel foarte jos, cu scăderi de peste 40%, în timp ce cheltuielile cu salariile şi cu chiriile au rămas la un nivel ridicat. Toate acestea au dus la pierderi de aproape 2 milioane de euro. Ca urmare, datoriile la acţionari, la stat şi la furnizori au crescut continuu”, se arată în scrisoarea transmisă către angajaţii Diverta.

Timp de mai multe luni, acţionarii companiei au sperat că pot evita intrarea în insolvenţă, lucru care, însă, nu a reuşit.

„Pe de o parte, în nenumărate discuţii cu guvernul, ni s-a promis un grant care ne-ar fi salvat, dar care nu a mai venit. Pe de altă parte, am identificat mai mulţi cumpărători potenţiali ai Divertei, dar timpul nu a mai fost suficient pentru a finaliza o tranzacţie. O aprovizionare normală a Divertei nu mai era posibilă şi din ce în ce mai mulţi furnizori ne ameninţau cu executarea silită”, arată acelaşi document.

Lanţul de librării Diverta, controlat de Octavian Radu, a înaintat cererea de intrare în insolvenţă, după ce a acumulat datorii şi a înregistrat pierderi din cauza perioadei în care magazinele au fost închise, ca efect al pandemiei.

Compania a rămas fără lichidităţi, iar datoriile ajung la 6 mil. euro, către furnizorii de cărţi, de papetărie şi către malluri, a spus Octavian Radu pentru ZF. Chiar el este unul dintre creditorii Diverta, cu peste 1 milion de euro, şi spune că este dispus să investească în continuare cât este necesar pentru a salva compania de la faliment. Antreprenorul ia în calcul să investească 500.000 de euro în următoarele două luni, încă 500.000 de euro până la finalul anului, dacă lucrurile vor evolua corect, şi probabil încă 500.000 de euro în pri­ma parte a anului viitor, pentru relan­sare.

Pentru asta, datoriile trebuie să se re­ducă, astfel încât Diverta să poate funcţio­na mai departe. În 2020, Diverta a înre­gistrat afaceri de 8 mil. euro, în scădere de la cele 12 mil. euro raportate pentru 2019.

Octavian Radu adaugă şi că a avut discuţii cu mai mulţi potenţiali cumpărători, pe care nu a dorit însă să-i nominalizeze. Acum, antreprenorul spune că se pregăteşte să aibă discuţii cu furnizorii şi cu mallurile în care Diverta este chiriaş. Până în acest moment, doar unele centre comerciale s-au arătat cooperante şi au înţeles situaţia în care se află afacerea, altele fiind mai puţin înţelegătoare.

Diverta numără în prezent 22 de librării, după ce anul trecut au fost închise opt unităţi, în oraşe precum Cluj-Napoca, Oradea şi Constanţa. Două librării sunt în top ca vânzări în acest moment, mai exact cele din Băneasa Shopping City şi Bu­cureşti Mall. Ca număr de angajaţi, Diverta are în prezent 180 de oameni, cu 30% mai puţini faţă de începutul anului 2020.

Nu este prima dată când reţeaua de li­bră­rii Diverta ajunge pe drumul insol­venţei, fiind, de altfel, una dintre puţinele afa­ceri româneşti care au reuşit să şi iasă din această stare. Compania şi-a mai cerut intrarea în această procedură şi în 2010, du­pă ce acumulase datorii de peste 10 mil. euro şi credite de investiţii de 8,5 mil. euro.

Reprezentanţii Diverta motivau atunci situaţia prin lipsa de flexibilitate a proprietarilor spaţiilor comerciale în care erau chiriaşi, ceea ce a generat probleme de cash flow. La insolvenţa anterioară, administrator judiciar a fost CITR.

La acel moment, compania opera o reţea de 62 de librării, cu o suprafaţă de 24.000 de metri pătraţi. Un an mai târziu, lanţul rămânea cu mai puţin de 50 de magazine, pentru ca, în 2012, numărul de librării să scadă la 30. A fost închisă inclusiv unitatea din magazinul Eva de pe bulevardul Magheru (în prezent un spaţiu închiriat de Mega Image), unde plătea 2 milioane de euro chirie pe an.

În 2013, activele lanţului de librării au fost trecute pe o nouă firmă, Blor Retail, după ce compania Pro Express Retail, care opera anterior librăriile, a intrat în faliment.

Compania este deţinută de Diverta Holding Invest, o firmă unde asociaţi sunt Anca Otilia Radu (cu un pachet de 43% din acţiuni), Octavian Claudiu Radu (42%), Amalia Buliga (10%) şi alţi acţionari. Amalia Buliga este şi directorul general al companiei şi îşi va păstra această poziţie mai departe, chiar şi în contextul insolvenţei actuale.

În librăriile Diverta se vând cărţi, papetărie şi jucării, concurând pe piaţă cu afaceri precum Cărtureşti, Compania de Librării Bucureşti, Humanitas sau Nemira. Toate numele amintite concurează pe o piaţă locală a cărţii estimată la circa 100 de milioane de euro, potrivit datelor de la jucătorii din piaţă, număr care include şi vânzările de manuale şcolare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
diverta,
insolventa,
angajati,
refuz,
salvare,
guvern

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.