Reper de preţ: cea mai mare tranzacţie cu un teren agricol în 2019 a fost de 3,4 mil. euro. Cumpărătorii sunt în mare parte cetăţeni străini, nemţi, italieni, turci sau arabi

Autor: Florentina Niţu Postat la 08 ianuarie 2020 333 afişări

Ministerul Agriculturii a avizat în cursul anului 2019 vânzarea a 1.400 de hectare de teren arabil, în valoare de peste 8,5 mil. euro, iar aproape jumătate din suprafaţa scoasă la vânzare de proprietarii români a fost cumpărată de cetăţeni străini, majoritatea nemţi, italieni, turci sau arabi

 Reper de preţ: cea mai mare tranzacţie cu un teren agricol în 2019 a fost de 3,4 mil. euro. Cumpărătorii sunt în mare parte cetăţeni străini, nemţi, italieni, turci sau arabi

Ministerul Agriculturii a avizat în cursul anului 2019 vânzarea a 1.400 de hectare de teren arabil, în valoare de peste 8,5 mil. euro, iar aproape jumătate din suprafaţa scoasă la vânzare de proprietarii români a fost cumpărată de cetăţeni străini, majoritatea nemţi, italieni, turci sau arabi. Ministerul îşi dă avizul şi publică pe site-ul propriu toate tranzacţiile mai mari de 30 de hectare, asigurându-se că sunt respectate normele privind vânzarea şi cumpărarea terenurilor agricole.

„Terenul agricol e ieftin, e roditor, iar străinii pot să se mute aici oricând. Românii nu au cultură antreprenorială pe termen lung, se gândesc să facă profit repede“, spune Dan Gabriel Ieremia, consultant de fonduri europene.

 Cea mai mare tranzacţie din acest an, avizată de Ministerul Agriculturii, implică 420 de hectare în judeţul Timiş şi a avut o valoare de 3,4 milioane de euro. Compania Agro Nevada Tim, controlată de antrepre­norul român Petru Corvin Mateiu, a achiziţionat 420 de hectare de teren în localitatea Ciacova, judeţul Timiş, la un preţ mediu unitar de 8.000 de euro, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii.

Investitorii străini sunt atraşi de pământul românesc, pentru că preţul unui hectar de teren arabil este în medie 5.000-6.000 de euro, maximum 10.000 de euro, departe de celelalte state din UE, iar solul este foarte productiv. 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.