Reforma Constituţiei se întoarce, la pachet cu un nou plan de regionalizare

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 01 septembrie 2013 64 afişări

Premierul Victor Ponta a propus ca referendumul pentru modificarea Constituţiei să fie organizat împreună cu alegerile prezidenţiale de la anul, spre a da astfel timp suficient de exprimare pe marginea ei atât forţelor politice interne, cât şi Comisiei de la Veneţia şi altor reprezentanţi interesaţi de la Bruxelles.

Reforma Constituţiei se întoarce, la pachet cu un nou plan de regionalizare

În acelaşi timp, conducerea PSD a discutat şi varianta regionalizării prin împărţirea teritoriului în zece regiuni, urmând să repornească procesul de reformă administrativă prin noi discuţii cu UDMR, PPDD şi PDL. Ponta a precizat că din toamnă ar trebui să se modifice legea din 1998 privind regiunile de dezvoltare, în aşa fel încât regiunile să fie deja formate înainte de revizuirea Constituţiei.

Conform noului plan, regiunea Sud-Est ar urma să fie împărţită în două (Dobrogea cu judeţele Constanţa şi Tulcea şi Sud-Est cu Brăila, Buzău, Galaţi şi Vrancea), în timp ce regiunea nou-înfiinţată se va numi Sibiu (Sibiu, Alba, Hunedoara), distinctă de regiunea Braşov (Braşov, Mureş, Harghita şi Covasna).

Liberalii, prin vocea fruntaşului Klaus Iohannis, au precizat că varianta PSD nu a fost discutată încă în PNL. Cât despre reacţia maghiarilor, rămâne valabilă iniţiativa Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) de a organiza în 27 octombrie un marş de protest faţă de proiectul de regionalizare şi pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, prin formarea unui lanţ viu de 45 de kilometri în Covasna, pe DN 11, între comunele Breţcu şi Chichiş.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/reforma-constitutiei-se-intoarce-la-pachet-cu-un-nou-plan-de-regionalizare-11284612
11284612
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.