REFERENDUM 2012. Ghid de combatere a fraudelor la vot

Postat la 29 iulie 2012 24 afişări

Deşi votarea la referendum este foarte simplă şi procesul uşor de urmărit, în mai multe etape ale sale se pot produce fraude. Persoana care participă ca observator la desfăşurarea votului trebuie să cunoască aceste posibilităţi pentru a le putea preveni.

REFERENDUM 2012. Ghid de combatere a fraudelor la vot

Partidul Noua Republică a întocmit pentru observatori şi alegători un ghid de combatere a fraudelor la vot, conţinând următoarele precizări practice:

În timpul desfăşurării votului, fiecare votant este verificat pe baza cărţii de identitate, este bifat pe listă şi semnează în dreptul numelui său. Primeşte ştampila de vot şi un singur buletin pe care îl va introduce ulterior în urnă. Pe cartea de identitate se aplică autocolantul şi ştampila secţiei respective.

Persoanele care doresc să voteze, dar nu se regăsesc pe listele de la secţia respectivă pot vota pe baza actelor de identitate legale, după ce vor fi înscrise pe o listă suplimentară unde se vor trece toate datele de identitate.

După lege, urna mobilă va fi utilizată numai pentru persoanele care nu se pot deplasa din motive medicale şi solicită acest lucru direct sau prin intermediul rudelor. Urna se deplasează la solicitanţi însoţită de două persoane din comisia de vot, reprezentând interese diferite, sau de un membru al comisiei şi un observator independent. Aceste persoane vor pleca cu un număr de buletine egal cu numărul solicitărilor şi cu o listă suplimentară pentru urna mobilă pentru a înregistra datele de identitate ale votanţilor aflaţi la domiciliu sau în spitale. La întoarcerea echipei, se probează concordanţa datelor de pe listă cu numărul de solicitări.

La închiderea votului:

• se numără şi se anulează prin barare (nu prin ştampilare, pentru că se confundă cu voturile nule) şi menţiunea "anulat" toate buletinele rămase neutilizate în procesul de votare,

• se numără votanţii, de pe listele de bază, listele suplimentare şi cele care au însoţit urna mobilă,

• se înregistrează în procesele verbale,

• se deschide urna şi se numără buletinele de vot introduse.

Numărul buletinelor trebuie să reprezinte diferenţa dintre numărul total de buletine distribuite secţiei şi numărul celor anulate pentru că nu au fost utilizate.

Buletinele din urnă trebuie să fie apoi aşezate pe trei categorii: Da, Nu şi voturi anulate. Se vor anula numai buletinele din care nu rezultă intenţia de vot pentru Da sau Nu, deci cele albe, cele pe care s-au pus ştampile atât pentru Da, cât şi pentru Nu şi cele pe care ştampila s-a pus în afara căsuţelor respective, intenţia de vot nefiind clară.

Se trec în procesele verbale numărul de voturi exprimate, numărul de voturi anulate, numărul de voturi pentru Da, numărul de voturi pentru Nu.

Procesele verbale sunt semnate de membrii comisiei şi observatori în dreptul numelui lor în clar. Se sigilează buletinele de vot şi se deplasează procesele verbale şi buletinele la Biroul electoral.

De asemenea, trebuie să fie trecut numărul de votanţi aflaţi pe listele primare, numărul de votanţi pe listele suplimentare şi număr de votanţi de pe listele urnei mobile.

Fiecare membru al comisiei şi observatorii trebuie să plece cu un proces verbal în copie, semnat de membrii comisiei, copie pe care observatorul o va da celor care centralizează datele culese de observatori, pentru a putea fi comparate cu datele oficiale.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/referendum-2012-ghid-de-combatere-a-fraudelor-la-vot-9907965
9907965
comments powered by Disqus
Avocatul gulerelor albe Avocatul gulerelor albe

Mihai Mareş se numără printre primii avocaţi români care s-au specializat pe criminalitatea gulerelor albe, apărând executivi de top, antreprenori, afaceri dezvoltate în România sau subsidiare ale marilor multinaţionale. Dacă ne uităm la tensiunile din business din ultimii ani, atât de pe plan local, cât şi de la nivel internaţional, constatăm cu uşurinţă că pariul său a fost unul câştigător. Cum a ales acest domeniu şi care au fost paşii prin care a construit casa de avocatură Mareş & Mareş?

vezi continuarea
ZF.ro
Care sunt cele mai bune pârtii din România şi cât costă un weekend la schi Care sunt cele mai bune pârtii din România şi cât costă un weekend la schi
Englezii închid uşa „instalatorilor polonezi şi muncitorilor români”: Regatul Unit nu mai vrea forţă de muncă ieftină în fabrici, depozite, hoteluri şi restaurante
ProMotor.ro
Limbaj codat la Poliţia Rutieră: „Să-i pună un Ana-Vasile“ Limbaj codat la Poliţia Rutieră: „Să-i pună un Ana-Vasile“
Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor?
Care sunt piesele care pică cel mai des la o MAȘINĂ ELECTRICĂ? N-are nicio legătură cu mașinile normale
Descopera.ro
Microsoft a RECUNOSCUT că Windows 10 are o problemă serioasă, dar ne spune cum s-o REZOLVĂM Microsoft a RECUNOSCUT că Windows 10 are o problemă serioasă, dar ne spune cum s-o REZOLVĂM
Medicamentul care TRATEAZĂ coronavirusul. Anunţul a fost făcut de adjunctul OMS: „Există doar un singur medicament eficient”
VIDEO. Un alt CĂLĂTOR ÎN TIMP a prezentat o FOTOGRAFIE cu Pământul din anul 5000. ''Veştile nu sunt bune pentru umanitate''
Go4it.ro
Pot fi telefoanele la fel de dependente ca drogurile? Ce spun, de fapt, oamenii de ştiinţă Pot fi telefoanele la fel de dependente ca drogurile? Ce spun, de fapt, oamenii de ştiinţă
Cel mai nou telefon PLIABIL a ajuns în România! Ce poate să facă noul SAMSUNG de 1.400 de euro
NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor din România. Ce oferă Netflix în schimb
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.